Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 2. srpnja 2021. u Čepinu održala sastanak s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera d.d.. Sastanak je bio na temu Nacionalnog programa potpore proizvođačima šećerne repe 2022.-2027., stanja na tržištu šećera i drugih sektorskih pitanja. Ministrica je sudjelovala na dodjeli nagrada „Zlatna repa“ na kojima su dodijeljena priznanja najboljim hrvatskim i inozemnim proizvođačima šećerne repe.

Već tradicionalna dodjela nagrada „Zlatna repa“ dodijeljena je za 2020. godinu. Nagrade su dodijeljene kroz 9 kategorija po veličini površine i uspjehu suradnje za 20 proizvođača koji su ostvarili nadprosječni rezultat.

Priznanje za najboljeg proizvođača šećerne repe u 2020. godini osvojile su po kategorijama prema broju hektara OPG Bistrović Zdenko i OPG Đogaš Ivo, OPG Sesvečan Dario i OPG Parašilovac Josip te tvrtke Novi Agrar d.o.o. i Belje plus d.o.o., Vupik  plus d.o.o. i PIK-Vinkovci plus d.o.o., PPK Valpovo d.o.o., Anabbela d.o.o. i Arator d.o.o.,  Melem d.o.o. i PD Gradina te PZ Jankovci i OPG Leko Tomislav. Priznanja za uspješnu suradnju dodijeljena su tvrtki Lenagro d.o.o. te PZ Čakovec i PZ Slakovci. Najboljim inozemnim proizvođačima proglašena je Zadruga Kooperativa Kristal z.o.o. iz Slovenije te tvrtka Szigetvar-Trade Kft. iz Mađarske. 

Tom je prilikom ministrica poljoprivrede izjavila:

Iako je, nažalost, zatvorena tvornica u Osijeku te su žetvene površine u 2020. godini bile manje, zabilježen je pozitivan rast proizvodnje šećerne repe od 9,3 posto. Također i rast prinosa od 20,9 posto zahvaljujući vrijednim i predanim proizvođačima, uz doprinos dohodovnih potpora Ministarstva poljoprivrede. Također, istaknula bih činjenicu da je u 2020. godini uvezeno ukupno 95.010 tona šećera. To je za 52,5 posto manje nego u 2019. godini. Izvezeno je 28,4 posto manje šećera nego u 2019. godini.

Ministrica je dodala i kako će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH osigurati stabilnost i kontinuitet proizvodnje povećanim intenzitetom potpore za proizvođače i uređenjem tržišta. Posebice će to biti provedbom novog Programa potpore za proizvođače šećerne repe. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje