Američki časopis o maslinarstvu, Olive Oil Times, jedan od najutjecajnijih u svijetu, ne skida s naslovne stranice svog internetskog izdanja tekst o dramatičnom usponu dalmatinskih maslinovih ulja na svjetskoj pozornici.

Lagao bih da ne kažem kako mi godi što sam autor spomenutog teksta. Izvorni, hrvatski naslov tog teksta glasi: Tomislav Duvnjak, glavni “krivac” za uspjeh dalmatinskih maslinovih ulja u New Yorku.

Okidač za akciju

Pasioniranim poznavateljima priča je možda već poznata, ali zbog nastavka koji slijedi podsjetimo na najosnovnije. Tomislav Duvnjak ( 36) diplomirani je inženjer građevine iz Vodica. Zajedno s ocem Antom vlasnik je tvrtke Vodice d.o.o. u sklopu koje je moderna uljara Sveti Ante. Uzgajaju 1200 stabala maslina. Lani je, slijedeći dr. Ivicu Vlatkovića, Nives i Gorana Morovića te još nekolicinu dalmatinskih maslinara, poslao svoja dva ulja u New York, na jedno od najcijenjenijih natjecanja i ocjenjivanja kvalitete maslinovih ulja u svijetu – New York Internacional Olive Oil Competicion (NYIOOC).

Za svoja dva ulja dobio je zlatnu i srebrnu medalju, ali nije bio zadovoljan. Ne medaljama, već više nego skromnom zastupljenošću dalmatinskih ulja. Ukupno ih je bilo 10. Za usporedbu istarskih više od 50, odnosno ukupno 60 iz cijele Hrvatske. Osvojilo se 49 nagrada od kojih je 39 pripalo Istranima, a 10 Dalmatincima.

dalmatinski maslinari, natjecanje maslinovih ulja
Otac Ante i sin Tomislav Duvnjak prošle su godine dobili srebro i zlato za svoja maslinova ulja na prestižnom natjecanju NYIOOC (Izvor: privredni.hr/foto: Jozo Vrdoljak)

Iako sam osvojio medalje osjećao sam tugu. Veliku tugu jer je na manifestaciji bilo ukupno samo 10 uzoraka iz Dalmacije, rekao mi je Duvnjak. Još kad je vidio da na karti maslinarskih regija uopće nema Dalmacije nije mogao doći k sebi.

To je ujedno bio okidač da Tomislav počne razmišljati kako organizirati dalmatinske maslinare da zajednički nastupe na ovom natjecanju. Krenuo je u akciju, najprije okupio ekipu iz Šibensko-kninske županije uključujući i donedavnog župana Gorana Pauka.

Četvrti na svijetu

Cilj je bio potaknuti na zajedničku akciju i ostale uspješne maslinare iz svih dalmatinskih županija. Prije toga i dogovoriti da troškove slanja uzoraka u New York preuzmu županije (50 posto) i područne Gospodarske komore (25 posto). Svaka za maslinare sa svog područja. Cijelo vrijeme snažna potpora Duvnjaku bio je dr. Ivica Vlatković. Malo pomalo slagala se ekipa. Pozvani uljari dostavljali su uzorke svojih ulja u uljaru Sveti Ivan. Od tamo ih je, uz pomoć supruge Helene, Ivan otpremao put New Yorka. Tamo su, čak i prije roka, tako stigla 53 ulja iz Dalmacije. Iz Istre 52, dakle ukupno iz Hrvatske 105 uzoraka (gotovo 75 posto više nego lani).

U konkurenciji 1.171 ulja iz 28 zemalja 66 zlatnih i 20 srebrnih otišlo je u Hrvatsku. Od toga Istrani su osvojili ukupno 39 (32 zlatnih i 7 srebrnih), a Dalmatinci 10 više, znači ukupno 49 (36 zlatnih i 13 srebrnih). Senzacija ili ne, po broju osvojenih medalja Hrvatska je tako ove godine četvrta na svijetu! Odmah iza Italije, Španjolske i Grčke.

Ako se gleda po kvaliteti maslinovih ulja, imamo udio od 10 posto najkvalitetnije svjetske proizvodnje. Po količini primjerice Španjolska proizvede 1,3 milijardi tona godišnje, a Hrvatska tek oko 4 milijuna tona. To je zanemarivo u europskim , a kamoli svjetskim okvirima.

Proslavili u Vodicama

Zajednički nastup osokolio je dalmatinske maslinare. S oduševljenjem su prihvatili poziv Tomislava Duvnjaka da u njegovoj uljari u Vodicama proslave uspjeh u New Yorku. Također i da se, uz domaće zalogaje, vino i pismu, dogovore što i kako dalje.

Nastavimo što smo započeli. Zajedno radimo na brendiranju naših dalmatinskih i hrvatskih ulja tako da svi koji dođu u našu zemlju znaju da se ovdje proizvode najbolja ultra ekstra djevičanskih ulja na svijetu, rekao je Duvnjak. Zahvalio se svima koji su se okupili u Vodicama, a bilo ih je više od pedesetak. Druženje svih maslinara nastavljeno je i nakon Vodica, ali sada putem mobilne aplikacije. Osnovali su grupu na WhatsAppu nazvanu NYIOOC 2021.

Svakodnevna komunikacija

Potvrdili smo da imamo kvalitetu. Ovo je početak lijepe dalmatinske priče u kojoj će kroz buduće vrijeme svatko imati priliku ugraditi svoj dio mozaika kvalitete svog ulja u nju. Stoljećima su naraštaji dalmatinskih težaka čistili zemlju, gradeći nepregledne suhozide i gomile. Došlo je vrijeme da njihov trud i rad nove generacije dalmatinskih maslinara afirmiraju u svijetu i da taj njihov trud nije bio uzalud, poručio je dr. Vlatković, čestitajući svima na uspjehu. Posebno Tomislavu i njegovoj obitelji na organizaciji nezaboravnog događaja.

Konstruktivno online druženje protječe u inspirativnom ozračju, predlažu se i primaju novi članovi uspješni maslinari. Stižu i s prijedlozima kako se još bolje organizirati. Najprije na razini svake od četiri dalmatinske županije, osnovati udruge i raditi na označavanju brendiranju kvalitetnih ulja. U međuvremenu su se zajedno obratili Ministarstvu financija odnosno Carinskoj upravi da dobitnike priznanja – zlatnih i srebrnih kipića te naljepnica oslobobodi plaćanja carine za iste. Predstavnike hrvatskih laureata iz New Yorka primila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Udruga maslinara Zadarske županije

Zadarski maslinari krenuli su među prvima. Ambiciozno. Na prijamu za nagrađene na NYIOOC 2021, kod zadarskog župana Božidara Longina, najprije su najavili, a potom 12. kolovoza u Centru za kreativne djelatnosti u Zadru osnovali Udrugu maslinara Zadarske županije. Za predsjednika je jednoglasno izabran poznati zadarsko-novigradski maslinar dr. Ivica Vlatković, koji je i glavni inicijator udruživanja zadarskih maslinara.  Potpredsjednik  je Borislav Bore Pedić. Tajnik novoosnovane udruge je mladi Josip Pavlica, a predsjednik Upravnog odbora Dražen Travica. Uz njih  u  Upravni odbor Udruge još su izabrani Šime Marcelić, Josip Kulaš, Željko Vrsaljko, Damir Vicković, Zlatko Strpić i Marinko Mikić.

– Od sada ćemo puno lakše komunicirati i surađivati na unaprijeđenju uzgoja maslina te prerade, čuvanja i brendiranja, rekao je Daniel Segarić, pročelnik za poljoprivredu Zadarske Županije.

Prvi predsjednik ove Udruge dr. Ivica Vlatković pozvao je u članstvo sve maslinare kojima je stalo do razvitka maslinarstva i uljarstva.

– Cilj je proizvoditi, brendirati i prodavati kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja po odgovarajućim cijenama kako bi od imali koristi ne samo maslinari nego i potrošači, istaknuo je dr. Vlatković.

Inače, prema posljednjim podacima masline se u Zadarskoj županiji uzgajaju na 2.579,55 ha. Čak 3.501 poljoprivrednih gospodarstava se bavi uzgojem maslina. Radi 38 uljara, koje prerade oko 8.000 hl ulja.

 – Imamo i 43 ovlaštena ocjenjivača maslinova ulja, dodao je pročelnik Segarić čestitajući novoizabranom predsjedniku dr. Vlatkoviću i svima nazočnim maslinarima na osnivanju Udruge maslinara Zadarske županije.

Županijska maslinarska udruga je bila nužnost zbog samih maslinara kako bi bili još uspješniji u uzgoju maslina, ali i čuvanju, označavanju, brendiranju i trženju maslinovih ulja.

Udruženi, lakše ćemo ostvarivati sufinanciranje na razini županije. Osim toga, kroz županijsku udrugu lakše ćemo svi zajednički nastupati na svjetskim smotrama. Mnogi će lakše ostvariti afirmaciju svojih proizvoda uz financijsku podršku same županije. Kroz županijsku organizaciju lakše ćemo se povezati s županijskom, gradskim i općinskim turističkim zajednicama u prezentaciji proizvoda OPG-ova .Ta sinergija i povezanost dat će rezultat, ali svi se moramo potruditi, rekao je dr. Ivica Vlatković, nakon što je jednoglasno izabran za predsjednika novoosnovane Udruge maslinara Zadarske županije.

dalmatinski maslinari
Maslinari – sudionici osnivanja Udruge

Udruživanje na razini regije

Očekuje se da će svoje županijske udruge osnovati i maslinari iz ostale tri dalmatinske županije:  Šibensko –  kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko – neretvanske. Kad je riječ o nastupima na međunarodnim manifestacijama i natjecanjima, Vlatković predlaže Tomislava Duvnjaka za glavnog koordinatora na razini cijele regije koji se u toj ulozi već dokazao.

Vlatković se zalaže da se Dalmatincima pridruže i maslinari Ličko-senjske županije. Pola otoka Paga regionalno i teritorijalno ionako pripada Dalmaciji. Prema tome, smatra Vlatković, najbolje je da se svi paški maslinari uključe u njihove afirmativne ciljeve. Posebno zbog povijesno kulturološkog fenomena maslinika Luna i udruge koja se brine o njima. Udruga vrtova lunskih maslinika kroz sve ove godine upravljala je i spriječila devastaciju i gubitak jedinstvenog fenomena kojeg maslinarski svijet nije upoznao.

-Suradnjom i zajedničkim nastupima na svjetskim smotrama pomoći ćemo jedni drugima. Rekao bih da će uspjehom i afirmacijom lunskih maslinovih ulja s tisućljetnih stabala maslina maslinarski svijet će saznati za otok Pag, Dalmaciju i Hrvatsku, uvjeren je Vlatković. S tim ciljem već je dogovoreno da se od ovogodišnjih plodova najstarijih lunjskih maslina naprave tri ekstra djevičanska ulja koja bi dogodine išla na ocijenjivanje u New York.

Vjerujem da će to biti svjetska senzacija, najavljuje dr. Vlatković.

natjecanje maslinovih ulja dalmatinski maslinari u new yorku
Novoizabrani predsjednik udruge maslinara Zadarske županije Dr. Ivica Vlatković (lijevo) s pročelnikom županijskog Ureda za poljoprivredu Danijelom Segarićem (desno)

Pet zaštićenih ulja na razini Europske unije

Hrvatska trenutno ima pet maslinovih ulja sa zaštićenim oznakama izvornosti registriranih na razini Europske unije. To su: Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Krčko maslinovo ulje i Šoltansko maslinovo ulje.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2020. godini proizvedeno je 40.278 hektolitara maslinovog ulja,  što je u odnosu na 2019. pad za 9,5 %, no u odnosu na petogodišnji prosjek od 2015. do 2019. godine – 38.117 hl – rast proizvodnje za 6,9 %, istaknuto je u priopćenju Ministartva poljoprivrede RH nakon sastanka ministrice Marije Vučković s predstavnicima maslinara nagrađenih na NYIOOC-a u New Yorku.

Zajedno do brenda najboljih ulja na svijetu

Prvi veliki kolektivni uspjeh dalmatinskih potaknuo je ujedinjavanje koje je budućnost dalmatinskog i hrvatskog maslinarstva. Ako je suditi pa entuzijazmu i odlučnosti te, kako reče Tomislav Duvnjak, ako se dalmatinski proizvođači maslinovih ulja nastave još ozbiljnije držati pravila struke u uzgoju, berbi i preradi, a potom i u držanju ulja u optimalnim uvjetima, većina će ih osvojiti zlato ne samo u New Yorku nego i na svim drugim svjetski relavantnim smotrama i natjecanjima.

Ponovio je i što je konačan cilja akcije koju je inicirao:

 –Konačan cilj je da Dalmaciju dovedemo na razinu najbolje maslinarske regije na svitu, a onda zajedno s našom Istrom napravimo od Hrvatske jedan brend. Takav da svi koji dođu u Hrvatsku znaju da su u zemlji koja proizvodi najbolja ultra ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu, izdiktirao je svoj “maslinarski manifest” Tomislav Duvnjak, kojega s razlogom smatraju glavnim “krivcem” za veliki uspjeh dalmatinskih ulja u New Yorku, ali i za sve pozitivno što je uslijedilo nakon toga i što će se, svi su izgledi, suradnja i udruživanje maslinara nastaviti. Motiv je jak jer, kako je davno rečeno, ništa ne uspijeva tako dobro kao – uspjeh! 

Prethodni članakKiseljenje zelenih rajčica – recept
Sljedeći članakOPG Matulić – otočke delicije i kultna kozmetika
Nedjeljko Jusup
Nedjeljko Jusup, dugogodišnji je novinar i urednik. Rođen 7. siječnja 1951. godine u Zadru gdje je završio Gimnaziju pedagoškoga smjera "Juraj Baraković", a studij novinarstva na Fakultetu za sociologiju, političke znanosti i novinarstvo u Ljubljani. S pisanjem počinje još kao srednjoškolac u zadarskom Narodnom listu, tijekom studija u Ljubljani surađuje u Ljubljanskom dnevniku, Pavlihi i u splitskom tjedniku Nedjeljnoj Dalmaciji. Od 1980. do 1991. urednik je dopisništva u Radničkim novinama, tjedniku Saveza sindikata Hrvatske. Surađuje u Večernjem listu, Oku, Zapadu, Novom listu… U ratnim uvjetima 1994. godine, kao autor projekta i prvi glavni urednik s nekolicinom zadarskih kolega pokrenuo najprije tjednik Zadarski list koji je pod njegovim vodstvom nakon četiri godine prerastao u dnevni list. Izlazi stalno od 3. studenoga 1994. Jusup se bavi i publicistikom. Napisao više tekstova o razvitku medija u Zadru, uredio knjige i monografije "Politički obračuni", “Libar okorjelog agronoma” "Hrvatski misir", "Dragulji hrvatskog misira", "112. brigada: Od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH", Putopisne paralele: "Od Cerodola do Burgundije", “Stanislav Antić: Moje životno djelo”.. Dobitnik je više novinarskih nagrada i priznanja među kojima i godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva - Zlatno pero 1991/1992 godine za svoje ratne reportaže s prve crte bojišnice. Nakon umirovljenja (2017.) nastavlja uređivati specijalizirani prilog Plodovi zemlje i mora kojega je, s ciljem povezivanja znanosti, struke i prakse u poljodjelstvu i ribarstvu, prije 20 godina pokrenuo u Zadarskom listu. Surađuje sa američkim portalom Olive Oil Times i Gospodarskim listom, objavljuje i u specijaliziranom časopisu Maslina u izdanju Slobodne Dalmacije, kao i portalu Agroklub koji ga je proglasio Autorom godine 2018. Nedjeljko Jusup je dugogodišnji član Hrvatskoga novinarskog društva i Društva agrarnih novinara Hrvatske od njegova osnivanja, aktivno sudjeluje na skupovima i seminarima, okruglim stolovima ili tribinama posvećenim aktualnim problemima novinara. Jedan je od organizatora Međunarodnog znanstvenog skupa "Kraljski Dalmatin – 200 godina zadarskog i hrvatskog novinarstva u europskom kontekstu". Inicirao je i sudjelovao u pokretanju brojnih poljoprivrednih manifestacija među kojima VINCRO u Polači, Vinin u Ninu. Ravnokotarska fišijada u Benkovcu… Jusupov novinarski i urednički moto je: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko.