OPG Picek nastao je prije 5 godina na području između Županje i Gunje. Jasna Picek odrasla je u Njemačkoj, ali se vratila sa suprugom 2010. godine uloživši ušteđevinu u svoje imanje. Na pola hektara posadili su voćnjak, a vode se svim permakulturnim načelima.
– Mislim da smo mi najmanji hrvatski OPG, ali imamo zemlje u najmu i tražili smo poticaje za kupovinu poljoprivrednog zemljišta.
–Znate što, za nas je uvreda da nam kažete da smo ekološki proizvođači jer permakultura je 3 stepenice više od onoga što se danas naziva ekološkom poljoprivredom. Sadimo stablo, ispod stabla grm, a ispod grma još manje bilje. Ne kopamo, ne navodnjavamo, ne prskamo već sve rješavamo prilikom sadnje, kaže Jasna.
Posadili su stare sorte voća kao zerdelije, mirisavke (grožđe), bjelice, planike i petrovače jabuke. Između 40 različitih sorti kupine raste lavanda budrovka, pa matičnjak i ostalo ljekovito bilje.
Nastojimo sačuvati sve prirodne sastojke
Piceki pokušavaju u naše kulinarstvo vratiti davno zaboravljene recepte:
–Naši proizvodi su od voća, povrća i ljekovitog bilja u kojem pokušavamo sačuvati sve prirodom dane sastojke. Tako npr. džemove kuhamo samo 3 minute.
Kupci su prepoznali njihov džem Mirabella kuhan od kupina, bjelica i jabuke petrovače s koricom što džemu daje posebnost kakva se traži.
Posebnost jačine i arome
Osim raznih džemova proizvode sokove i ocat. Jedan od najoriginalnijih proizvoda rade prema srednjovjekovnom receptu svete Hildegarde:
–Ocat od kupine i lavande naš je jedinstveni proizvod. U Europi samo nekolicina proizvodi sličan ocat.
Dugo je Jasna prilagođavala recept našim uvjetima jer klima u doba svete Hildegarde u Njemačkoj nije ista kao naša današnja. Za podlogu bira kvalitetan prirodni ocat, a ocat stoji u demižonima od 15 L.
Kupine moraju biti neoštećene, a lavanda najbolje kvalitete. Ocat se drži na svjetlu, ali ne na izravnom suncu. Nakon 6 do 8 tjedana najvažnije je prepoznati idealan trenutak za cijeđenje:
–Tu smo dosta isprobavali jer ocat ne smijete prije otvarati, a ne smijete niti zakasniti s cijeđenjem. Ako proces završite u pogrešno vrijeme, sve se baca.
Ocat je plave boje čiji intenzitet ovisi o količini sunca u ljetnim mjesecima zbog kupine. Osim boje, posebnost ovog octa je njegova jačina jer kad se kupina i lavanda spoje aroma postaje čak 5 puta izraženija, objašnjava nam Jasna. Zato je dovoljno koristiti samo 1 malu žličicu za salatu.
Plasiraju ga s privlačno dizajniranim etiketama na kojima stoji oznaka “Vegane”:
–Ne koristimo želatinu, niti konzervanse već samo agar agar. Zbog toga kada se proizvod otvori mora se tretirati kao svježe voće. Naučili smo da čak niti svaki šećer nije veganski. Naši proizvodi rezultat su permakulturnog uzgoja, starinskih receptura i pažnje posvećene zdravlju ljudi. Zato nisu najjeftiniji.
Boca octa od 0.5 L dođe 75 kn. Njihove se prerađevine razlikuju od sezone do sezone i zato na etiketi Jasna navodi da je sadržaj šećera u proizvodu između 10 do 30 %.
Ljudi vole zdravo
-Lijepo nam je krenulo, ali korona nas je malo zakočila i sad opet pokušavamo nešto s prodajom na sajmu. Na sajmovima su nas ljudi najviše i prepoznali i to pogotovo ljudi koji ne traže industrijski proizvedenu hranu već domaće proizvode kuhane u loncu. Ljudi vole zdravo, kaže Jasna.
Čini se da neuniformnost domaćih proizvoda Picekima daje tržišnu prednost pred ostalim uvijek identičnim proizvodima. Kupci znaju da proizvod pripremljen na tradicijski način ovisi o sezoni. Piceki su trenutno u velikim problemima jer u dvije godine čak 14 mjeseci nisu mogli prodavati na sajmovima zbog korone. Kupci su prepoznali njihovu unikatnost, ali muku muče s pronalaženjem dostavne službe koja uzima staklovinu, a za cijenu prihvatljivu kupcima u drugim sredinama. Proizvode su osmislili, kupce su pronašli. Sada ih samo treba pustiti da rade.
Pročitajte još:
OPG VLASTA BOKULIĆ – PONOSNI NA BROJNE NAGRADE!
OPG JAKOPOVIĆ – EKOLOŠKA KOZMETIKA SA SJEVERA HRVATSKE
AJVARGANJ OPG-A SOKIĆ – ČUDO OD PAPRIKE I VRGANJA
ČRNI ČESN OPG-A MILI MALI – ZAČIN, MEDIKAMENT I SUVENIR
SIRANA RUNOLIST – S PRAVOM PONOSNI NA IZVRSNE SIREVE!