OPG Vlasta Bokulić iz Sirača osnovan je 2012. godine. Uz Vlastu (63) u poslu na OPG-u pomažu suprug Velimir (63) te kći Martina (37) i sin Domagoj (25). U sklopu okućnice od 1,2 h nalazi se voćnjak, u kojem su zasađene stare autohtone sorte voća jabuke, kruške, šljive, dunje, trešnje, višnje, ribizla, grožđa, bazge, koje se ne tretiraju nikakvim kemijskim sredstvima. Gotovo svake godine obilato rode te sve voće prerađuju u pekmeze i džemove. Uz slatke delicije, proizvode i ajvar od pečene paprike, turšiju i jabučni ocat divljih jabuka.
Vlasta je posebno ponosna na ajvar od pečene paprike. On je na 7. sajmu zimnice u Zagrebu, osvojio je srebrnu diplomu u vrlo jakoj konkurenciji. Na istom sajmu, pekmez od grožđa izabele, osvojio je brončanu diplomu, a džem od bazginih bobica dobio je priznanje. Za džem koristi isključivo čisti pektin koji kupuje u Žitnici zdrave hrane te u njega dodaje vrlo malo šećera.
Ukusan džem od naranče i đumbira
–Uz dvadesetak različitih džemova i pekmeza, džem od naranče s đumburom ima posebnu priču. Sin Domagoj mi je predložio da ga pokušamo napraviti. Probao ga je za jednog posjeta Engleskoj i jako mu se dopao. Napravili smo ga i bio je zaista ukusan, pripovijeda Vlasta.
–Nekako u to vrijeme, Udruga kuhara i slastičara Bjelovarsko – biligorske županije spremala se na V. Internacionalni džem festivalu u Gabali, u Azerbajdžanu. Naš džem od naranče s đumbirom poslali da predstavlja Hrvatsku na V. Internacionalnom džem festivalu u Gabali, u Azerbajdžanu. Četiri džema OPG-ova Bjelovarsko – bilogorske županije, u konkurenciji proizvođača iz 25 zemalja te 44 azerbejdžanska predstavnika, osvojila su najprestižniju nagradu festivala, zlatnu medalju. Izuzetno smo ponosni što je jedan od tih džemova i naš džem od naranče i đumbira. On je zanimanje sudaca pridobio zbog svoje, citiramo, vrlo upečatljive arome. Zahvaljujem sinu Domagoju koji je došao na ideju i potaknuo me da ovaj džem i napravim, kazala je Vlasta.
–Bilo je potrebno odrediti omjer đumbira u džemu, da se osjeti, a opet da ne bude preintenzivno. Na kraju uspjeli dobiti zaista prekrasnu aromu. Kupcima se kombinacija naranče i đumbira sviđa. Danas nakon četiri godine kako smo ovaj džem uvrstili u paletu naših proizvoda, prodaja ide izvrsno, rekla je Vlasta.
Blagi jabučni ocat od divljih jabuka
Jabučni ocat od divljih jabuka koje Vlasta nabere u šumi, posebno je kvalitetan i blagog okusa, a može dugo trajati, Vlasta ima u svojoj špajzi još nekoliko flašica octa iz 2009. godine i nije još nimalo mutan. Divlje jabuke se naberu, operu i samelju te ostave da stoje 3 do 4 dana. Tada se iscijede te se dobije sok koji se stavi u inox bačvu gdje stoji 6 mjeseci. Napravi se gljiva u inox bačvi te se tada već dobiveni ocat (od soka od jabuka) procijedi u staklene flašice od pola litre koje se zabrtve s plutenim čepom.
Pročitajte još:
OCAT OD KUPINE I LAVANDE – HIT PROIZVOD OPG-A PICEK!
OPG JAKOPOVIĆ – EKOLOŠKA KOZMETIKA SA SJEVERA HRVATSKE
AJVARGANJ OPG-A SOKIĆ – ČUDO OD PAPRIKE I VRGANJA
ČRNI ČESN OPG-A MILI MALI – ZAČIN, MEDIKAMENT I SUVENIR
SIRANA RUNOLIST – S PRAVOM PONOSNI NA IZVRSNE SIREVE!