Biskvit:

✦6 bjelanjaka

✦100 g šećera

✦60 g oštrog brašna

✦100 g kokosovog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka i šećera pa ručno umiješati brašno pomiješa­no s praškom za pecivo i kokosom. Raspore­diti u kalup 24 x 37 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 °C oko 15-20 minuta.

Preljev:

✦200 ml mlijeka

Priprema: Pečeno preliti toplim mlijekom.

Žele:

✦500 g malina

✦120 g šećera

✦250 ml vode

✦2 pudinga od maline ili jagode

Priprema: Maline kuhati sa šećerom i pola količine vode oko 5 minuta pa propasirati da se odstrane koštice. Vratiti na vatru pa ukuhati 2 pudinga pomiješana s preostalom količinom vode neprestano miješajući. Ma­knuti s vatre kad se zgusne i vruće izliti na biskvit i staviti u hladnjak.

Krema:

✦6 žumanjka

✦150 g šećera

✦2 pudinga od vanilije

✦2 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦700 ml mlijeka

✦200 g maslaca

Priprema: Pjenjačom izmiješati žumanjke, šećer, puding, škrobno brašno i malo mlije­ka, pa ukuhati u ostatak mlijeka neprestano miješajući pjenjačom. Maknuti s vatre kad se zgusne i pokriti prozirnom folijom da se ohladi. U ohlađeno umiksati maslac sobne temperature. Premazati po ohlađenom že­leu od malina i posipati kokosovim brašnom.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Prethodni članakBrankine kocke
Sljedeći članakPoziv na 17. natjecanje orača Osječko-baranjske županije
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.