Biskvit (mjera je čaša od 180 ml):
✦3 jaja
✦1 čaša šećera – 180 g
✦1 vanilin šećer
✦½ čaše ulja – 90 g
✦1 čvrsti jogurt – 150 g
✦2 čaše oštrog brašna – 250 g
✦1 prašak za pecivo
✦340 g višanja iz kompota
Priprema:
1. Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Dobro izmiješati.
2. Smjesu rasporediti u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje dimenzije 35 x 22 cm, a po vrhu poslagati ocijeđene višnje iz kompota, uvaljane u malo brašna. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 20 minuta.
Krema:
✦700 ml mlijeka
✦7 žlica šećera
✦2 pudinga od vanilije
✦2 čaše kiselog vrhnja – 360 g
Priprema:
3. U malo mlijeka razmutiti puding, pa ukuhati u ostatak mlijeka sa šećerom. Kuhati neprestano miješajući dok se ne zgusne i maknuti s vatre. U vruće umiksati kiselo vrhnje.
4. Rasporediti vruću kremu na malo ohlađen biskvit i ohladiti u hladnjaku prije preljeva.
Preljev:
✦500 ml soka iz kompota + vode
✦4 žlice šećera
✦2 preljeva za torte
Priprema:
5. Pripremiti preljev za torte sa sokom od višanja prema uputi s pakiranja. Par minuta ohladiti i polako preliti po ohlađenom kolaču. Dobro ohladiti u hladnjaku.
Recept iz knjige Moji voćni kolači