Biskvit:

✦10 bjelanjaka

✦200 g šećera

✦250 g krupno sjeckanih oraha

✦1 žlica oštrog brašna

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Špatulom lagano umi­ješati krupno sjeckane orahe i i brašno pa smjesu rasporediti u kalup dimenzije 40 x 30 cm obložen papirom za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 15 – 20 minuta.

Krema:

✦10 žumanjaka

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦150 g čokolade za kuhanje

✦100 ml jake instant kave

✦250 g maslaca

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne pobijeli. Kuhati na pari uz stalno mješanje kuhačom oko 10 minuta dok se ne zgusne. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i skuhanu kavu pa miješati na pari dok se ne otopi još oko 5 minuta. Malo ohladiti pa umiksati maslac sobne temperature. U ohlađeno ručno umi­ješati umućeno vrhnje za šlag.

Dekoracija:

✦300 ml vrhnja za šlag

✦1 žličica instant kave

✦1 žličica vrele vode

Priprema: Umutiti vrhnje za šlag s kavom otoplje­nom u vreloj vodi i ukrasiti kolač.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakZaštita usjeva i nasada od ptica i divljači s Maskom Univerzal
Sljedeći članakŠumska pita
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.