PRIPREMITE:

3 kg svinjske glave

1 kg nemasnoga svinjskog mesa

2 kg svinjskih srca

2 kg svinjskih kožica

4 glavice mljevenog luka

2 glavice mljevenogcešnjaka

22 dag kuhinjske soli

2 dag mljevene slatke paprike

3 dag papra

4 šalice mesne juhe

dobro oprane svinjske želuce

Osnovne sirovine za izradu tlačenice stavite u vrelu vodu i polagano kuhajte dok meso ne omekša, tako da se počne odvajati od kosti glave. Zatim sve sastojke procijedite, ohladite, odvojite kosti i hrskavice, narežite na krupnije komade. Usitnjenom mesu dodajte pripremljene začine i promiješajte postupno ulijevajući juhu u kojoj je meso kuhano. Pripremljenim nadjevom punite dobro oprane svinjske želuce i otvor podvežite špagom. Oblikovane tlačenice stavite u zagrijanu vodu i kuhajte oko 1,5 sati na laganoj vatri. Tijekom kuhanja tlačenice povremeno okrečite i na nekoliko mjesta probodite tankom iglom, kako bi izišli suvišan zrak i tekućina. Skuhane tlačenice isperite od suvišne masnoće nakupljene na površini ovitka tijekom kuhanja i položite na čistu površinu. Prekrijte ih čistom krpom i opteretite daskom i težim predmetom, kako bi se spljoštile. Nakon toga nekoliko ih dana izložite hladnom dimu i do uporabe pohranite na hladno. Poslužite ih narezane kao hladno predjelo s lukom i domaćim kruhom.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakZimski složenac
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.