Pripremite:
– 15 dag brašna
– 7 dag margarina ili maslaca
– žlica-dvije vode
– 1 luk
– 15 dag mesnatog špeka
– 5 dag suhog vrata
– 4 žlice kiselog vrhnja
– 2 jaja
– 10 dag sira gaude
– vegeta
– sol
– papar
Priprema:
Od brašna i margarina uz dodatak vode i soli umijesite srednje tvrdo tijesto.
Razvaljajte ga na veličinu okruglog kalupa za torte ili vatrostalne posude. Kalup premažite uljem i pospite brašnom, pa ga obložite tijestom. Izbockajte tijesto vilicom, te ga pecite na 220º C oko 25 min.
Kako se tijesto prilikom pečenja ne bi podiglo, preko tijesta stavite foliju, a preko nje rasporedite 2 šalice graha ili riže. Tijesto pecite s grahom odnosno rižom 10 min, a potom još 15 min samostalno. (Grah ili rižu možete pospremiti u vrećicu i koristiti duže vrijeme samo u tu svrhu.)
U međuvremenu, na malo ulja popržite jedan nasjeckani luk, vrat i špek.
U zdjeli pjenjačom umutite jaja i vrhnje i začinite.
Izvadite tijesto iz pećnice, rasporediti po njemu nadjev, posipajte ribanim sirom i zalijte mješavinom jaja i vrhnja.
Sve skupa pecite još 30 min na 180º C, dok se nadjev ne stvrdne i ne poprimi lijepu zlatnu boju.