150 g pancete
1 kg govedine
300 g gljiva
1 crveni luk
4 režnja nasjeckanog češnjaka
4 mrkve narezane na kolutiće
1 žlica koncentrata od rajčice
lovorov list
500 ml crnog vina
600 ml goveđeg temeljca
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
1 žlica mješavine začina
sol
papar
vegeta
1 kg krumpira
2 žlice maslinovog ulja

Postupak:

Pancetu narežite i prepržite, izvadite na tanjur i ostavite sa strane. Na istoj masnoći prepržite meso narezano na manje komade. Pržite meso u manjim količinama i na tanjuru ostavite do upotrebe. Zatim dinstajte narezane gljive dok lijepo ne porumene i sva tekućina ne ispari, te ih ostavite sa strane.

Prodinstajte luk i mrkvu i na kraju dodajte češnjak. Dodajte koncentrat rajčice, majčinu dušicu (po želji), lovorov list i ljupčac. Dodajte vino i temeljac, pa kada prokuha stavite meso i pancetu u umak. Dodajte vegetu, soli i papra po ukusu, te kada prokuha stavite u ugrijanu pećnicu na 120 stupnjeva. Tako pecite oko 90 min.

U međuvremenu omekšani maslac izmiješajte s brašnom u jednoličnu masu i ostavite sa strane do upotrebe. Posudu s mesom izvadite iz pećnice i prebacite na štednjak na laganu vatru i umiješajte pripremljeni maslac s brašnom i gljive, te kuhajte dok se umak lijepo ne poveže i zgusne oko 10-tak min. Pripremite krumpir za pečenje.

Oprani i oguljeni krumpir narežite na kocke, posolite i popaprite, te prelijte s malo ulja. Sve dobro promiješajte i stavite u posudu za pečenje. Pecite u ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok krumpir ne porumeni, oko 40 min. Meso s umakom servirajte uz krumpir.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakDomaće pizzete
Sljedeći članakProsito
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.