Pripremite:

– 1,5 dag kvasca iz vrećice
– 1 žlicica šećera
– 50 dag brašna
– prstohvat soli
– 5 dag grožđica
– ¼ žličice cimeta
– ¼ žličice klinčića
– 5 dag šećera
– 2,5 dag narančina ekstrakta
– 2,5 dag limunova ekstrakta
– 5 dag maslaca
– 1 jaje
– 1 dcl mlijeka


Za križ
– 3 dag brašna
– 4 dag šećera u prahu


Za glazuru
– 4 žlice šećera

Priprema:

Kvasac i žlicu šećera pomiješajte sa 125 ml mlake vode i ostavite 15 minuta na toplome.

Dodajte brašno, šećer, grožđice, sol i začine, te dobro promiješajte.

Zatim dodajte rastopljeni maslac, toplo mlijeko i jaje, te izradite tijesto. Ostavite tijesto sat vremena da se odmori.

Nakon toga ga još jednom izmijesite.

Izradite 10 jednakih žemljica, prekrijte ih i ostavite još 45 minuta da odstoje.

U međuvremenu izradite pastu za križ od brašna, šećera u prahu i 3 žlice vode.

Površinu žemlji zarežite u obliku križa, nanesite pastu te ih pecite 25 minuta na 200 ºC.

Za glazuru rastopite šećer u 4 žlice vode. Premažite žemlje i poslužite kada se ohlade.

Prethodni članakPunjene korabice s kozicama
Sljedeći članakCremissimo
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.