width=Prhko tijesto/podloga
– 200 g glatkog brašna + malo soli
– 100 g maslaca
– 70 ml ledeno hladne vode

Nadjev
– 5 kom mladog luka srednje veličine
– 150-200 g kuhane šunke
– 5 kom kuhanih jaja ili pisanica
– maslinovo ulje, kadulja

Preljev
– 5 svježih jaja
– 200 ml kiselog vrhnja
– 1 dcl mlijeka
– šaka ribanog parmezana
– sol
– papar

Od brašna i soli, maslaca i ledeno hladne vode umijesite prhko tijesto tako da prvo u brašno dodate na kockice rezani hladni maslac, zatim dobro izmrvite da dobijete pijeskastu strukturu, te dodajte hladnu vodu. Kad ste umijesili tijesto, umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 1 sat. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Mladi luk narežite na kolutiće, kuhanu šunku na sitne kockice, a kuhana jaja ili pisanice ogulite, te narežite na kolutove. Na maslinovom ulju popržite mladi luk kojem ste dodali prstohvat kadulje i prstohvat soli. Pirjajte 10-tak minuta na srednje jakoj vatri. U ohlađeni luk dodajte na kockice rezanu šunku, te krenite u pripremu preljeva. U posebnoj posudi istucite 5 svježih jaja, dodajte jedno kiselo vrhnje, malo soli, grubo mljeveni crni papar i sve promiješajte. Na kraju dodajte 1 dcl hladnog mlijeka i šaku ribanog parmezana. Izvadite tijesto iz hladnjaka, brzo ga valjajte na papiru za pečenje do željene veličine, tj. da prekrije kalup u kojem ćete peći quiche. Rubovi neka malo prelaze preko kalupa. Zajedno s papirom ga premjestite u kalup, utisnite rukama i izbockajte vilicom. Na tijesto slažite nadjev ovim redom – dinstani mladi luk sa šunkom, po toj smjesi rasporedite na kolutiće rezana kuhana jaja, te sve prelijte smjesom od svježih jaja i vrhnja. Preklopite rubove prema unutra kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 35-40 minuta. Kad izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi, te režite na kriške i poslužite uz zelenu salatu, rotkvice i mladi luk.

Prethodni članakKobasice od mesa kunića
Sljedeći članakKrem juha od šparoga
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.