Barokne kocke. Raskošne kocke s prhkim tijestom, biskvitom, savršenom kremom i sa želeom kao završnoj noti te simfonije kojoj samo nedostaje dirigent.

Prhko tijesto:
– 15 dag glatkog brašna
– 15 dag margarina
– 1 žumanjak

Tijesto za biskvit:
– 6 bjelanjaka
– 15 dag šećera
– 5 žumanjaka
– 10 dag mljevenih oraha
– 15 dag čokolade za kuhanje
– 1 žlica kakaa
– 1/2 praška za pecivo

Krema:
– 4 dcl mlijeka
– 3 žlice oštrog brašna
– 1 žlica gustina
– 6 žlica šećera
– 1 vanilin šećer
– 20 dag margarina

Preljev:
– 30 dag višanja iz kompota
– 0,5 l soka od višanja
– 2 preljeva za torte

Priprema prhkog tijesta: Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, razvaljati ga i staviti u namašten lim.

Priprema tijesta za biskvit: Bjelanjke istući u čvrsti snijeg pa postupno dodavati šećer dok se ne otopi, zatim jedan po jedan žumanjak, mljevene orahe, rastopljenu čokoladu, kakao i prašak za pecivo. Miješati ručno nekoliko minuta. Smjesu preliti preko prhkog tijesta i staviti peći na 175 °C oko 30 minuta.

Priprema kreme: 3 dcl mlijeka staviti da zavrije i u to umiješati smjesu od brašna, gustina, šećera, vanilin šećera i 1 dcl mlijeka. Kuhati nekoliko minuta. U ohlađeno dodati omekšali i izrađeni margarin i dobro izmiješati. Kremu staviti na ohlađeni biskvit.

Priprema preljeva: Višnje poslagati po kremi. Preljev pripremiti sa sokom prema uputi s vrećice. Preliti po višnjama.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači 2

Prethodni članakKocke s makom i sirom
Sljedeći članakStracciatella euforija
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.