Sastojci (4 osobe):
– par žlica maslinovog ulja
– 4 ploške slanine, tanko rezane
– 75 g mrvica od svježeg kruha
– korica 1 limuna
– ½ svežnjića peršina
– 1 žlica ribanog parmezana
– 4 fileta svježeg bakalara
– sol, papar
Za prilog:
– 1 luk
– 400 g svježeg špinata
– 300 g slanutka iz konzerve
– po želji malo ljuskica čilija
– 1 žlica limunovog soka
Priprema:
1. Ugrijati pećnicu na 230°C. Slaninu narezati na manje komadiće, a peršin sitno nasjeckati. Svaki file bakalara oprati, posušiti te prerezati na oko 2 – 3 manja komada. Luk za prilog nasjeckajte na kockice. špinat operite, a slanutak ocijedite.
2. Ugrijati malo ulja u tavi pa na njemu prepržiti komadiće slanine dok ne postanu hrskavi. Malo ohladiti, pa dodati mrvicama kruha, sjeckanom peršinu, ribanoj korici limuna i žlici parmezana te sve pomiješajte u zdjeli. Dodajte i malo maslinovog ulja te začinite paprom. Soliti ne treba jer su slani i slanina i parmezan.
3. Filete bakalara posložite u tepsiju obloženu papirom, koju ste malo pouljili maslinovim uljem. Posolite ih i popaprite s obje strane. Na njih posložiti smjesu od mrvica i slanine i lagano pritisnite rukom. Pecite oko 7-10 minuta, ovisno o debljini fileta te dok se posip ne zahrskavi i zazlati.
4. Nasjeckani luk pržite na ugrijanom maslinovom ulju u dubljoj tavi. Po potrebi ga malo podlijte vodom i pirjajte 10-tak minuta dok se ne raspadne. Zatim dodajte oprani špinat, poklopite i na laganoj vatri pustite da uvene par minuta. Dodajte slanutak, čili ljuskice po želji, te začinite solju i paprom i sve dobro promiješajte.
5. Na tanjur prvo složite špinat sa slanutkom, te preko njega položite file bakalara.
Savjet više: – Umjesto bakalara možete koristiti i neku drugu bijelu ribu, kao što su oslić ili list.
– Riba će se još nastaviti kuhati nakon što je izvadite iz pećnice, te je pecite koju minutu manje ukoliko je nećete posluživati odmah.