Sastojci (za 4 osobe):
– 500 g svježih njoka
– 25 g maslaca
– 1 manji poriluk
– 200 g krem sira
– 2 žlice pasirane rajčice
– malo sušenog čilija, po želji
– svežnjić peršina
– 250 g fileta lososa
– 50 g sira za ribanje
Priprema:
1. Pećnicu uključite na 200°C. Njoke kuhajte u dovoljnoj količini kipuće posoljene vode oko 3 – 4 minute. Gotove su kad isplivaju na površinu. Procijedite ih, ali sačuvajte oko 250 ml tekućine od kuhanja njoka.
2. Poriluk nasjeckajte na ploškice. Peršin sitno nasjeckajte. Filete lososa operite, posušite te im odstranite kožu pažljivo. Treba ih narezati na veće kockice.
3. U dubljoj tavi otopite maslac, te na njemu popržite sjeckani poriluk oko 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte krem sir, pasiranu rajčicu, sušeni čili, sjeckani peršin i tekućinu koju ste sačuvali od kuhanja njoka. Kuhajte na blagoj vatri, dok se krem sir ne rastopi i umak poveže. Posolite i popaprite po želji.
4. Tavu maknite s vatre, pa u umak dodajte ocijeđene njoke i sirove kockice lososa. Sve prebacite u dublju vatrostalnu posudu, preko svega naribajte malo sira, pa pecite oko 25-30 minuta, dok se tekućina malo ne reducira, a površina složenca poprimi zlaćanu boju.
5. Poslužite toplo sa salatom po želji.
Savjet više:
Umjesto lososa možete koristiti i neku drugu ribu po želji, no poželjno je da je malo čvršće teksture (npr. bakalar ili som).
Kockice lososa se ne moraju termički obrađivati prije pečenja u pećnici, iz razloga što ribi treba vrlo kratko da je prožme toplina i da se ona skuha.
Vrijeme pripreme: oko 45 minuta
Recept iz knjige: Kuhaj slano,kuhaj fino