Julkica. Juliška, Julka šnite ili Juli pita ima više naziva, ali jedno je sigurno, ovo je definitivno najbolji recept za taj kremasti tradicionalan kolač.

Podloga:

½ paketa lisnatog tijesta

Tijesto:

6 jaja, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 10 dag čokolade za kuhanje, 8 dag oraha, 1 – 2 žlice oštrog brašna

Krema:

6 dcl mlijeka, 3 žlice oštrog brašna, 3 žlice gustina, 25 dag margarina, 20 dag šećera u prahu, 1 vanilin šećer

Priprema podloge:

Razvaljati lisnato tijesto na dva dijela i izbosti ih vilicom. Jedno peći na obrnutoj stani lima oko 15 minuta na 180 °C, a drugo peći do pola, oko 10 minuta.

Priprema tijesta:

Pjenasto miksati šećer i žumanjke, dodati rastopljenu čokoladu te brašno pomiješano sa orasima. Lagano ručno dodavati snijeg od bjelanjaka. Preliti preko do pola pečenog lisnatog tijesta i peći na istoj temperaturi još 20 – 30 minuta.

Priprema kreme:

Brašno i gustin pomiješati s malo mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka. U ohlađenu kremu dodati izrađen omekšali margarin sa šećerom. Na ohlađeni biskvit staviti kremu, a na kremu drugu koru lisnatog tijesta. Ukrasiti šećerom u prahu.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači 2“

Prethodni članakObjavljen natječaj za Podmjeru 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka
Sljedeći članakHrvatska poljoprivreda nakon 2020. – poljoprivrednici uključite se u izradu strategije
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.