Ovogodišnja 40. turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ održana je pod pokroviteljstvom Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske.

Na otvaranju svečanosti predsjednik je rekao:

Ja ovo što vi radite već četrdeset godina ne vidim kao turizam, nego kao čuvanje tradicije, onoga što jesmo i onoga što jeste, to je vrijednije.

-Čuvate sjećanje i to ono materijalno na nešto što je dio vas. I to je važno, to se računa. Pazite na zdravlje. Prije svega na svoje zdravlje, a onda ćete paziti i na drugoga. Mislite na sebe, cijepite se ako niste. Ako niste, razmislite opet pa se cijepite, a ako ne, dobro se najedite i dobro se provedite, spomenuo je u svom stilu predsjednik Milanović.

Vrbovčani kao i njihovi gosti poslušali su predsjednika Milanovića. Svi su se dobro najeli i zabavili u tri dana ovogodišnje priredbe „Kaj su jeli naši stari“.

kaj su jeli naši stari
Predsjednik Milanović u društvu gradonačelnika Vrbovca Denisa Kralja i direktorice TU Vrbovec Jasne Benedik

Denis Kralj, gradonačelnik grada Vrbovca i predsjednik Turističke zajednice grada Vrbovca spomenuo je kako je, osim vremena, sve drugo na 40. manifestaciji bilo izvrsno.

Grad je još jednom bio predivno uređen i zadovoljan sam s ponudom hrane. Bilo je dovoljno za sve, i bila je raznolika. Drago mi je da je pokrovitelj jubilarne manifestacije bio predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović. Drago mi je i da je bio ovdje s nama i da mu se svidjelo. Iznimno mi je drago što su 40. manifestaciju otvorili osnivači manifestacije – Štefica Biškupec, Đuro Kraljić i Đuro Kušić.

Baština, kultura, običaji

Jasna Benedik, direktorica Turističkog ureda Vrbovec kazala je kako svi žive za navedenu manifestaciju. Također i kako im je cilj očuvati baštinu, kulturu i običaje.

Andreja Gašparić, predsjednica Udruge žene Baničevec rekla je kako su drugi puta na ovoj priredbi. Jako su zadovoljne organizacijom.

Posebno smo radosne što smo osvojile treću nagradu u pripravljanju juhe od rajčice. To je „juha za okrepu“ i često je na našem jelovniku. Tu je juhu skuhala Marica Vidak po receptu njezine bake. Prodavale smo i kolače među kojima je i “djedov brk“. Sudjelovalo je 15 naših žena, a veliku su nam potporu dali i naši muževi. Bez njih niš!

Žene Brčevca su 40. put na ovoj manifestaciji. Zajedno s Izvornom folklornom skupinom sudjelovale su i na ovogodišnjoj priredbi. Zadovoljne smo organizacijom. Sudjelovalo je 14 žena s muškom potporom. Pekle smo orehnjače, makovnjače, pere i štrudle. Unazad 4 godine sudjelujemo i na  „Stara jela z Dugog sela“, rekla je Radojka Britvić, tajnica Izvorne folklorne skupine Brčevec.

kaj su jeli naši stari
Izvorna folklorna skupina Brčevec
 class=
Udruga žena Pirakovec
 class=
Udruga žena Baničevec

Ankica Pavičić, predsjednica Gradske udruge umirovljenika grada Vrbovca spomenula je da je Gradska udruga umirovljenika sudjelovala u svim dosadašnjim manifestacijama „Kaj su jeli naši stari“.

Unatoč epidemiološkim mjerama manifestacija je u potpunosti uspjela. Za pohvaliti je Turističku zajednicu što je odala priznanje svakoj udruzi koja je nastupala. Mi smo tako dobili specijalno priznaje za snalažljivost. Naše članice su ispekle suhe i dizane kolače koje smo prodavale.

Iz Udruge žena Pirakovec sudjelovalo je 12 žena.

Ispekle smo suhe kolače, gibanice, štrudle, a muževi su organizirali pečenje rakije od tropa. Tu su bili glavni Vlado Antolković, Zdravko Kuten i Željko Sović. Dobili smo priznanje „Najsložnija ekipa“, a to i jesmo, završila je Ivančica Sović, zamjenica predsjednice Udruge žena Pirakovec.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje