Ako volite spoj hrskavog lisnatog tijesta, kremastog mascarponea i voćne svježine borovnica, ovaj kolač je pravi izbor za vas. Bobovnica je voćna varijanta poznate kremšnite koja spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa u desertu kojem je teško odoljeti. Slojevito tijesto, žele od borovnica i lagana krema pretvaraju je u savršen kolač za ljetna druženja, obiteljske proslave ili kao slatki završetak nedjeljnog ručka.

Recept za Bobovnicu dolazi iz popularne kuharice Moji voćni kolači, u kojoj se nalaze deseci provjerenih i omiljenih recepata za ljubitelje voćnih slastica.

Tijesto:

✦500 g lisnatog tijesta

Priprema:

 class=

1. Lisnato tijesto tanko razvaljati na dva pravokutnika dimenzije 35 x 25 cm. Oba izbockati vilicom i peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C, 15 – 20 minuta dok ne porumene.

Žele:

✦500 g borovnica

✦450 ml vode

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦sok od ½ limuna

✦2 Dolcela premium pudinga od borovnica (ili od vanilije)

Priprema:

 class=

2. Borovnice kuhati s 250 ml vode, šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kad omekšaju, maknuti s vatre i usitniti štapnim mikserom, pa vratiti kuhati. Razmutiti pudinge u 200 ml vode i ukuhati u pire od borovnice. Kuhati miješajući dok se ne zgusne, pa vruće rasporediti na pečenu koru lisnatog tijesta i ostaviti da se ohladi.

Krema:

✦250 g borovnica

✦50 ml vode

✦50 g šećera

✦1 mljevena želatina

✦500 g mascarpone sira

✦100 g šećera u prahu

✦2 žlice arome vanilije

✦500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

 class=

3. Prokuhati borovnice sa vodom i šećerom, pa protisnuti kroz cjediljku da se odstrani kožica. Umiješati otopljenu želatinu pripremljenu prema uputama s vrećice i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

 class=

4. Mascarpone izmiksati sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Uliti malo ohlađen sok od borovnica i mikserom lagano sjediniti.

 class=

5. Posebno umutiti vrhnje u čvrst šlag i ručno sjediniti pjenjačom.

 class=

6. Kremu namazati na ohlađeni žele od borovnica i staviti u hladnjak da se ohladi i stisne nekoliko sati.

I još:

✦500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

 class=

7. Vrhnje za šlag umutiti u čvrst šlag, rasporediti po kremi i poklopiti drugom korom lisnatog tijesta izrezanom na kvadrate. Posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji voćni kolači