puricu (oko 3 kg)
2 peciva
75 g maslaca
2 glavice luka
100 g pancete
1 žlica sjeckanog peršina
1-2 jaja
300 g kestena (pečenih i očiščenih)
250 ml povrtne juhe
ulje
sol i bijeli papar
Peciva narežite na prutiće, pancetu na kockice, zatim umutite jaje i nasjeckajte luk. Puricu očstite, operite, osušite i dobro nasolite, a njezinu jetricu narežite na trakice. Narezana peciva premjestite u zdjelu, prelijete ih juhom, malo pritisnete i ostavite da se moče. U zagrijanu tavu stavite maslac, dodaj te luk i pancetu, promiješajte i pržite na laganoj vatri. Nakon 3-4 minute dodajte jetricu i pržite još 1-2 minute. Zatim dodajte kestene, promiješajte pa tavu maknite s vatre da se sastojci malo ohlade. Kestene, pancetu i luk premjestite u zdjelu s namočenim pecivima, dodaj te umučeno jaje, sjeckani peršin, popaprite i dobro izmiješajte. Dobivenom smjesom nadjenite puricu, a otvor zašijte ili učvrstite drvenim ražnjićem. Zatim puricu premjestite, prsima prema dolje, na nauljeni lim za pečenje, odozgo je malo nauljite i prelijte s malo vode. Tako pripremljenu puricu stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 180 °C. (Puricu je potrebno peći 60 minuta za svaki kilogram težine, a na pola pečenja ju okrenite i pecite dalje.) Pečenu puricu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, zatim ju rasijecite, izvadite nadjev i narežite ga na kriške te sve zajedno poslužite.