Savijača sa slaninom

Sastojci:
vučeno tijesto za savijaču
40 dag dimljene slanine (može onu sa šunke)
2 glavice luka
1 kg brašnastih krumpira
sol
papar
svežnjić peršinova lišća
2 režnja češnjak
masnoću za lim

Priprema:
Slaninu nasjeckajte na kockice i pržite. Ocijedite. Krumpir operite, skuhajte, ogulite i narežite na što tanje ploškice. Luk oljuštite, nasjeckajte i pržite na masnoći od slanine. Češnjak oljuštite i nasjeckajte s peršinom. Razvucite tijesto, pa posipajte lukom, smjesom češnjaka i peršina i polovicom čvaraka. Rasporedite krumpir, posolite i popaprite, pa po vrhu rasporedite preostale sastojke. Zavijte. Namastite lim, stavite savijaču, premažite masnoćom i pecite otprilike pola sata u pećnici zagrijanoj na 210 °C.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.