– 1 glavica luka
– 1 poriluk
– 2 srednje velika krumpira
– 250 g kuhanog bijelog graha
– 1/2 glavice cvjetače
– sol i papar
– mljevena crvena paprika
– 2 mahune kardamoma
– oko 1 l povrtnog temeljca
– 1 dl mlijeka
– maslinovo ulje
– maslac
– list peršina
Očistite cvjetaču od vanjskih listova i operite je. Narežite glavicu na ploške debljine 0,5 cm. Stavite cvjetaču u zdjelu i začinite s malo soli, paprom, crvenom mljevenom paprikom i smrvljenim sjemenkama kardamoma. Posudu obložite papirom za pečenje i malo je nauljite. Rasporedite cvjetaču i stavite odozgo listiće maslaca. Pecite cvjetaču u pećnici zagrijanoj na 180°C 20-tak minuta. U međuvremenu narežite luk i poriluk i pirjajte ih na par žlica maslinovog ulja na laganoj vatri. Dodajte na kockice narezan krumpir i ocijeđeni grah. Kratko propirjajte pa zalijte temeljcem. Posolite i kuhajte pokriveno na srednje jakoj vatri 20-30 minuta (dok krumpir nije kuhan). Kad je cvjetača pečena, odvojite jedan dio manjih cvjetića, a ostatak dodajte u juhu. Dodajte mlijeko i kuhajte sve zajedno 5 minuta. Izmiksajte juhu u kremu uz pomoć blendera ili štapnog miksera. Vratite u lonac i podesite gustoću prema ukusu, tj. ako vam je pregusta dodajte još temeljca i kratko prokuhajte, ako vam je prerijetka ostavite da kuha lagano dok se ne zgusne. Rasporedite juhu u tanjure, dodajte u svaki prethodno odvojene cvjetiće cvjetače i sitno nasjeckan peršin. Po želji juhu poslužite uz kockice preprženog kruha.