Kolač – Američke kocke. U potrazi za inspiracijom predlažemo vam američke kocke s dva različita biskvita spajana jednostavnom kremom i glazurom na vrhu.

 width=Za orahovo tijesto:
– 6 žumanjaka
– 7 žlica šećera
– 10 dag oraha
– 3 dag kokosa
– 4 dag brašna
– 1/2 praška za pecivo
– 6 bjelanjaka

Za ružičasto tijesto:
– 4 žumanjka
– 3 žlice šećera
– 2 pudinga od jagode
– 1/2 praška za pecivo
– 3 bjelanjka 

Za kremu:
– 5 dl mlijeka
– 20 dag šećera
– 5 žlica oštrog brašna
– 25 dag margarina 

Za glazuru:
– 8 dag čokolade
– 3 žlice mlijeka
– 3 žlice šećera u prahu
– 7 dag margarina 

Priprema orahovog tijesta:
Žumanjke pjenasto miješate sa šećerom i postupno dodavate orahe, kokos, brašno pomiješano s praškom za pecivo, limunovu koricu i snijeg od bjelanjaka. Ispecite biskvit u većem plitkom limu na namaštenom papiru, tako da bude tanak.

Priprema ružičastog tijesta:
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodate žumanjke, šećer i puding u prahu pomiješan s praškom za pecivo. Ispecite biskvit na isti način kao i prethodni.

Priprema kreme:
šećer i brašno promiješate s 1 dl mlijeka. Preostalo mlijeko stavite da zakuha i ulite u pripremljenu smjesu. U ohlađenu kremu dodate margarin i dobro izradite.

Priprema glazure:
Rastopite čokoladu s mlijekom i šećerom na niskoj temperaturi i umiješate margarin da se rastopi.

POSTUPAK:
Orahovo tijesto premažite polovicom pripremljene kreme, zatim položite ružičasto tijesto i na njega ostatak kreme. Prelijte čokoladnom glazurom.

Recept iz knjige: Moji najbolji kolači

Prethodni članakCrno-bijeli keksi
Sljedeći članakRuska torta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.