Tijesto (za oko 30 zvjezdica):
– 25 dag oštrog brašna
– 7,5 dag šećera
– 15 dag maslaca
– 8 dag mljevenih badema
– 1 jaje
– prstohvat soli
Nadjev:
– 2,5 dag maslaca
– 2,5 dag šećera
– 2 dag mljevenih badema
– malo džema od marelice
– 1 žličica ruma
Dekoracija:
– 1 žlica ulja
– 12 dag šećera u prahu
– 3 dag oguljenih badema
– 1 – 2 žlice soka od limuna
Priprema tijesta:
Od brašna, šećera, maslaca, mljevenih badema, umućenog jaja i malo soli umijesiti kompaktno tijesto. Ostaviti ga u plastičnoj foliji sat vremena u hladnjaku. Razvaljati na debljinu 4 – 5 mm, izrezati kalupom za zvjezdice i složiti na lim obložen papirom za pečenje. Peći na 180 °C oko 10 – 12 min, pazeći da ostanu svijetli. Ostaviti da se ohlade.
Priprema nadjeva:
Otopljeni maslac izmiješati s šećerom i mljevenim bademima, te na kraju s džemom i rumom. Nadjevom spajati po dvije zvjezdice.
Priprema dekoracije:
U tavi izmiješati i zagrijati ulje s 2 žlice šećera u prahu. Dodati cijele oguljene bademe i pustiti ih da se karameliziraju. Od ostatka šećera u prahu uz dodatak soka od limuna napraviti glazuru, pa u nju umakati gornju stranu keksića. Na glazuru, u sredinu keksića, staviti karamelizirani badem.
Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“