Biskvit:
✦3 jaja
✦15 žlica šećera u prahu -165 g
✦15 žlica ulja – 165 ml
✦15 žlica mlijeka – 165 ml
✦15 žlica brašna – 225 g
✦1 prašak za pecivo
✦2 žlice kakaa
✦1 staklenka kompota od višanja – 340 g
Priprema:
1. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka uz postupno dodavanje pola količine šećera. Žumanjke pjenasto izmiskati s preostalim šećerom, dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju pjenjačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
2. Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan dodati kakao.
3. Žutu biskvitnu smjesu uliti u namašten i pobrašnjen ili papirom obložen kalup dimenzije 33 x 22 cm. Peći oko 7 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C.
4. Izvaditi iz pećnice, tijesto preliti smeđom biskvitnom smjesom i složiti višnje iz kompota. Peći još oko 20 minuta na istoj temperaturi.
Preljev:
✦150 ml soka iz kompota
✦3 žlice šećera
✦3 žlice ruma
Priprema:
5. Sok iz kompota pomiješati sa šećerom i rumom. Preliti po pečenom vrućem biskvitu. Ostaviti da se ohladi.
Krema:
✦500 ml mlijeka
✦2 pudinga od vanilije
✦150 g šećera u prahu
✦200 g margarina
Priprema:
6. U malo mlijeka razmutiti puding i ukuhati u ostatak sa šećerom. Kuhati miješajući dok se ne zgusne, maknuti sa štednjaka i pokriti prozirnom folijom. U ohlađeno dodati margarin sobne temperature i pjenasto izmiksati. Kremom premazati ohlađeni biskvit.
Glazura:
✦100 g čokolade za kuhanje
✦60 g margarina
✦2 žlice ulja
Priprema:
7. Otopiti čokoladu, margarin i ulje na pari ili najmanjoj temperaturi i preliti po kolaču. Dobro ohladiti.
Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu