Biskvit:

✦3 jaja

✦15 žlica šećera u prahu -165 g

✦15 žlica ulja – 165 ml

✦15 žlica mlijeka – 165 ml

✦15 žlica brašna – 225 g

✦1 prašak za pecivo

✦2 žlice kakaa

✦1 staklenka kompota od višanja – 340 g

Priprema:

1. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka uz postupno dodavanje pola količine šećera. Žumanjke pjenasto izmiskati s preostalim šećerom, dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju pjenjačom umiješati snijeg od bjelanjaka.

2. Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan dodati kakao.

3. Žutu biskvitnu smjesu uliti u namašten i pobrašnjen ili papirom obložen kalup dimenzije 33 x 22 cm. Peći oko 7 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C.

4. Izvaditi iz pećnice, tijesto preliti smeđom biskvitnom smjesom i složiti višnje iz kompota. Peći još oko 20 minuta na istoj temperaturi.

Preljev:

✦150 ml soka iz kompota

✦3 žlice šećera

✦3 žlice ruma

Priprema:

5. Sok iz kompota pomiješati sa šećerom i rumom. Preliti po pečenom vrućem biskvitu. Ostaviti da se ohladi.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦150 g šećera u prahu

✦200 g margarina

Priprema:

6. U malo mlijeka razmutiti puding i ukuhati u ostatak sa šećerom. Kuhati miješajući dok se ne zgusne, maknuti sa štednjaka i pokriti prozirnom folijom. U ohlađeno dodati margarin sobne temperature i pjenasto izmiksati. Kremom premazati ohlađeni biskvit.

Glazura:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦60 g margarina

✦2 žlice ulja

Priprema:

7. Otopiti čokoladu, margarin i ulje na pari ili najmanjoj temperaturi i preliti po kolaču. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakRazgovor uoči BregFesta – “Ove godine ističemo mlada vina – Portugizac i bijela međimurska”
Sljedeći članakPušipel savršeno podnio sve vremenske izazove
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.