Biskvit:

✦3 jaja

✦15 žlica šećera u prahu -165 g

✦15 žlica ulja – 165 ml

✦15 žlica mlijeka – 165 ml

✦15 žlica brašna – 225 g

✦1 prašak za pecivo

✦2 žlice kakaa

✦1 staklenka kompota od višanja – 340 g

Priprema:

1. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka uz postupno dodavanje pola količine šećera. Žumanjke pjenasto izmiskati s preostalim šećerom, dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju pjenjačom umiješati snijeg od bjelanjaka.

2. Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan dodati kakao.

3. Žutu biskvitnu smjesu uliti u namašten i pobrašnjen ili papirom obložen kalup dimenzije 33 x 22 cm. Peći oko 7 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C.

4. Izvaditi iz pećnice, tijesto preliti smeđom biskvitnom smjesom i složiti višnje iz kompota. Peći još oko 20 minuta na istoj temperaturi.

Preljev:

✦150 ml soka iz kompota

✦3 žlice šećera

✦3 žlice ruma

Priprema:

5. Sok iz kompota pomiješati sa šećerom i rumom. Preliti po pečenom vrućem biskvitu. Ostaviti da se ohladi.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦150 g šećera u prahu

✦200 g margarina

Priprema:

6. U malo mlijeka razmutiti puding i ukuhati u ostatak sa šećerom. Kuhati miješajući dok se ne zgusne, maknuti sa štednjaka i pokriti prozirnom folijom. U ohlađeno dodati margarin sobne temperature i pjenasto izmiksati. Kremom premazati ohlađeni biskvit.

Glazura:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦60 g margarina

✦2 žlice ulja

Priprema:

7. Otopiti čokoladu, margarin i ulje na pari ili najmanjoj temperaturi i preliti po kolaču. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Preporučujemo vam da pogledate još jedan fini recept: Brza čoko višnja