Biskvit:

✦3 jaja

✦130 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦130 ml ulja

✦130 ml toplog mlijeka

✦270 g oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

✦prstohvat soli

✦1 žlica kakaa

✦1 žlica mlijeka

✦1 stakl.kompota od višanja

Priprema: Miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok se sav šećer ne otopi a smjesa ne pobijeli. Postu­pno dodavati ulje pa mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo i sol. Dvije trećine smjese uliti u nauljen i brašnom posipan kalup dimenzije 30 x 22 cm, a u ostatak smjese dodati kakao i žlicu mlijeka te izliti po smjesi u kalupu. Poslagati višnje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 25 – 30 minuta.

Krema:

✦600 ml soka od višanja (iz kompota + voda)

✦2 pudinga od vanilije

✦1 žlica škrobnog brašma (gustina)

✦150 g šećera

150 g margarina

Priprema: U sok od kompota dodati vode do 600 ml tekućine pa u njemu sa šećerom zakuhati pu­ding. Pokriti plastičnom folijom i ohladiti. Izmiksati margarin sobne temperature pa u njega dodavati žlicu po žlicu pudinga. Pečen i ohlađen biskvit pre­mazati kremom.

Glazura:

✦200 g bijele čokolade

✦4 žlice ulja

Priprema: Bijelu čokoladu otopiti na pari s 4 žlice ulja. Malo ohladiti i preliti po kolaču.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakSretni imitator
Sljedeći članakSastanak s predstavnicima Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.