Podravske lađice. Prhki keksi spajani nadjevom od mljevenih oraha i kraljevskom glazurom podarit će vašem blagdanskom stolu dojam raskoši i stila.

 width=Tijesto:
– 15 dag oštrog brašna
– 8 dag margarina
– 5 dag škrobnog brašna
– 5 dag šećera
– 1 jaje
– 1/2 praška za pecivo

Nadjev:
– 10 dag oraha
– 5 dag šećera
– 3 žlice vode

Glazura:
– 10 dag šećera u prahu
– 1 žlica limunova soka
– 1 žlica vode

Priprema tijesta: Pjenasto izmiješajte margarin sa šećerom i jajem. Dodajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Glatko tijesto razvaljajte 15 mm debelo. Izrežite lađice i pecite u namašćenom i pobrašnjenom limu oko 20 minuta na 180 °C.

Priprema nadjeva: Izmiješajte mljevene orahe i šećer s vodom. Premažite i slijepite lađice.

Priprema glazure: Na pari izmiješajte šećer u prahu, limunov sok i vodu. Gustom glazurom premažite lađice.

Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka“

Prethodni članakPiña colada torta
Sljedeći članakBijela limun bajadera
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.