Biskvit:

✦150 g margarina

✦150 g šećera

✦150 g mljevenih oraha

✦70 g glatkog brašna

✦½ praška za pecivo

✦4 bjelanjaka

✦prstohvat soli

Priprema:

 class=

Umutiti pjenasto margarin sa šećerom. Naizmjence dodavati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo sa snije­gom od bjelanjaka, čvrsto umućenim s malo soli. Špatulom lagano sjediniti.

 class=

Tijesto rasporediti u kalup obložen papi­rom za pečenje dimenzije 32 x 22 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 15 – 20 minuta, dok rubovi blago ne porumene.

Glazura:

✦4 žumanjka

✦150 g šećera u prahu

✦1 vanilin šećer

Priprema:

 class=

Izmiksati žumanjke s obje vrste šećera. Vruć biskvit preliti žutom glazurom. Pećnicu smanjiti na 50 °C i staviti da se suši 15 – 20 minuta.

Krema:

✦100 g margarina

✦100 ml mlijeka

✦100 g šećera

✦100 g čokolade za kuhanje

✦100 g mljevenih oraha

Priprema:

 class=

Margarin, mlijeko, šećer i čoko­ladu staviti kuhati, te u vruće dodati mljeve­ne orahe. Premazati po osušenoj glazuri.

I još:

✦50 – 60 g mljevenih oraha

Priprema:

 class=

Posipati mljevenim orasima. Do­bro ohladiti u hladnjaku.

 class=

Rezati u obliku polumjeseca uz pomoć okrugle modle za krafne ili na kocke.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakBreskvice
Sljedeći članakZemlja se ne prodaje, ni kad je najteže!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.