Šarene krafnice. Vesele i šarene krafnice razveseliti će sve, a posebno mlađe sladokusce. Jednostavane su za pripremu, a možete ih ukrasiti po želji.

Tijesto:

✦50 dag brašna za dizana tijesta
✦0,7 dag instant kvasca (1 vrećica)
✦4 žličice šećera
✦1 žličicasoli
✦2,5 dcl mlijeka
✦5 dag maslaca
✦1 jaje

Preljev:

✦15 dag bijele čokolade
✦0,9 dcl vrhnja za šlag
✦šarene šećerne mrvice

Priprema za tijesto: Suhe sastojke staviti u posudu i promiksati spiralnim nastavcima za tijesto, pa dodati toplo mlijeko, rastopljeni maslac i jaje. Nastaviti miksati dok se ne oblikuje kugla od tijesta. Maknuti iz miksera te mijesiti rukama još kratko. Nauljiti posudu i vratiti tijesto u nju, pokriti poklopcem ili prozirnom folijom, te ostaviti na toplom oko 2 sata dok se ne udvostruči. Kad se tijesto diglo, na pobrašnjenoj podlozi razvaljati na debljinu od 1 cm i rezati krugove pomoću veće čaše izvana, i manje čaše iznutra. Staviti na papir za pečenje i pustiti da se dižu još oko 15 minuta. Za to vrijeme zagrijati ulje. Na srednjoj temperaturi svaku krafnicu pržiti sa obje strane do zlatno smeđe boje.

Priprema za preljev: Na pari rastopiti čokoladu s vrhnjem za šlag i sve dobro promiješati. Prohlađene krafnice umakati u čokoladu s vrhnjem i slagati na papir za pečenje. Odmah posuti šarenim šećernim mrvicama.

Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“

Prethodni članakDa li se smije zalijevati voćke vodom iz septičke jame?
Sljedeći članakPrihranjivanje pčela starim medom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.