Nadjev:

✦350 ml soka od naranče

✦1 puding od vanilije

✦30 g šećera

✦100 g kiselog vrhnja

✦ribana korica naranče

Priprema: U soku od naranče skuhati pu­ding sa šećerom. U vruće dodati kiselo vrh­nje i ribanu koricu naranče. Ostaviti da se malo ohladi dok se priprema biskvit.

Biskvit:

✦150 g maslaca

✦100 g šećera

✦3 jaja

✦ribana korica naranče

✦50 g kiselog vrhnja

✦1 žličica ruma (5 ml)

✦150 g glatkog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦50 g kakaa

Priprema: Miksati maslac sobne temperatu­re sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje miksajući. Dodati koricu naranče, kiselo vrh­nje i rum. Na kraju dodati prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje di­menzije 30 x 20 cm i po smjesi za biskvit žli­com stavljati nasumično nadjev. Promješati pomoću čačkalice za mramorni efekt.

Posip:

✦50 g maslaca

✦100 g brašna

✦2 vanilin šećera

✦1 žličica začina za medenjake (ili cimeta)

Priprema: Maslac sobne temperature prsti­ma sjediniti sa šećerom, brašnom i začinom u mrvičastu smjesu. Posipati po kolaču i peći u zagrijanoj pećnici na 175 °C, oko 30 minu­ta. Ohlađeno posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Prethodni članakNutelino
Sljedeći članakNajteži vol Sarožin težak 1.421 kg, a najposlušniji je Bakin
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.