Uskršnji vjenčić. Odlična moderna ideja za uskršnji stol ove godine je dekorativan slatki vjenčić izvrsnog okusa s pistacijama, bademima i marelicama.
Tijesto:
– 37 dag glatkog brašna
– ½ kocke kvasca
– 1,5 dcl mlijeka
– 7,5 dag šećera
– prstohvat soli
– 7,5 dag maslaca
– 1 jaje
Nadjev:
– 10 dag mljevenih neslanih pistacija
– 10 dag mljevenih badema
– 1 jaje
– 5 dag šećera
– ½ dcl mlijeka
– 1 limenka marelica (8,5 dcl)
Preljev:
– 10 dag džema od marelice
– listići badema
Priprema tijesta: Kvasac aktivirati sa žličicom šećera, malo brašna i malo mlakog mlijeka. Brašno staviti u posudu i dodati mu sol, ostatak šećera, rastopljeni maslac, umućeno jaje i dignuti kvas. Zamijesiti tijesto i ostaviti da se diže oko 40 – 60 minuta. Podijeliti na dva dijela, pa oba razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u tanji i duži pravokutnik veličine 10 x 50 cm.
Priprema nadjeva: Pomiješati pistacije, bademe, jaje, šećer i mlijeko, pa smjesom premazati oba tijesta. Na nadjev poslagati ocijeđene i narezane ploškice marelica pa umotati u rolade. Rubove oba tijesta zavrnuti zajedno na limu, pa ih ispreplesti da oblikuju vijenac. Peći oko 35 minuta na 180 °C do lijepe zlatne boje. Ako tijesto tamni dok se peče, pokriti aluminijskom folijom.
Priprema preljeva: Ugrijati džem pa njime premazati topli vjenčić i posuti ga listićima badema. Pustiti da se džem osuši.
Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2