src=Sastojci (4 osobe):
– par žlica maslinovog ulja
– 4 ploške slanine, tanko rezane
– 75 g mrvica od svježeg kruha
– korica 1 limuna
– ½ svežnjića peršina
– 1 žlica ribanog parmezana
– 4 fileta svježeg bakalara
– sol, papar

Za prilog:
– 1 luk
– 400 g svježeg špinata
– 300 g slanutka iz konzerve
– po želji malo ljuskica čilija
– 1 žlica limunovog soka

Priprema:
1. Ugrijati pećnicu na 230°C. Slaninu narezati na manje komadiće, a peršin sitno nasjeckati. Svaki file bakalara oprati, posušiti te prerezati na oko 2 – 3 manja komada. Luk za prilog nasjeckajte na kockice. špinat operite, a slanutak ocijedite.
2. Ugrijati malo ulja u tavi pa na njemu prepržiti komadiće slanine dok ne postanu hrskavi. Malo ohladiti, pa dodati mrvicama kruha, sjeckanom peršinu, ribanoj korici limuna i žlici parmezana te sve pomiješajte u zdjeli. Dodajte i malo maslinovog ulja te začinite paprom. Soliti ne treba jer su slani i slanina i parmezan.
3. Filete bakalara posložite u tepsiju obloženu papirom, koju ste malo pouljili maslinovim uljem. Posolite ih i popaprite s obje strane. Na njih posložiti smjesu od mrvica i slanine i lagano pritisnite rukom. Pecite oko 7-10 minuta, ovisno o debljini fileta te dok se posip ne zahrskavi i zazlati.
4. Nasjeckani luk pržite na ugrijanom maslinovom ulju u dubljoj tavi. Po potrebi ga malo podlijte vodom i pirjajte 10-tak minuta dok se ne raspadne. Zatim dodajte oprani špinat, poklopite i na laganoj vatri pustite da uvene par minuta. Dodajte slanutak, čili ljuskice po želji, te začinite solju i paprom i sve dobro promiješajte.
5. Na tanjur prvo složite špinat sa slanutkom, te preko njega položite file bakalara.

 

Savjet više: – Umjesto bakalara možete koristiti i neku drugu bijelu ribu, kao što su oslić ili list.
– Riba će se još nastaviti kuhati nakon što je izvadite iz pećnice, te je pecite koju minutu manje ukoliko je nećete posluživati odmah.

Prethodni članakPašteta od tune
Sljedeći članakBellissimo
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.