PRIPREMA
– 20 dag kuhanih repova škampa ili kozica
– 20 dag mesa školjaka
– 40 dag fileta čvrste bijele ribe poput bakalara ili oslića
– 2 nasjeckana luka
– 2 žlice maslaca
– 150 ml bijeloga vina
– 1 žlica ulja
– 8 listova lasagna koje ne treba prethodno kuhati
– 8 dag ribanog parmezana
– sol
– papar
UMAK
– 1 mali luk
– 450 ml mlijeka
– 1 list lovora
– 6 zrnaca crnoga papra
– 4 oguljene i nasjeckane rajčice
– 2 žlice maslaca
– 200 ml vrhnja za kuhanje
– 4 dag brašna
– 1 žlica mljevene chilli paprike
– 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Meso školjaka narežite na pola ako su velike. Očistite luk za umak te ga stavite u posudu zajedno s mlijekom i lovorom te zakuhajte, a onda maknite s vatre. Neka se namače 10 min. Narežite ribu na komadiće. Ispržite luk na maslacu, dodajte škampe i školjke. Začinite prema ukusu. Pržite 2-3 min pa dodajte vino i zakuhajte. Izvadite morske plodove, no zadržite tekućinu. Zagrijte maslac za umak pa umiješajte brašno, a zatim postupno ulijevajte toplo mlijeko (u kojem se namakao luk i lovor), žustro miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Kuhajte nekoliko minuta, pa ulijte vrhnje i dobro pomiješajte. Na kraju umiješajte tekućinu od morskih plodova i sjeckane rajčice. Kuhajte na laganoj vatri 2 min. Umiješajte chilli papriku i peršin. Namastite posudu za lazanje. Rasporedite četvrtinu umaka na dno pa na njega stavite četvrtinu morskih plodova i prekrijte slojem lasagna, na koje zatim stavite sve komadiće ribe i trećinu preostalog umaka. Prekrijte opet slojem lazanja pa preostalim plodovima mora i polovicom umaka sve dok ne potrošite sve sastojke. Pospite naribanim sirom i pecite otprilike 45 min.