Vrste i kultivari unutar roda Ceropegia poznati su po svojim posebnim cvjetovima iznimno neobičnih oblika, boja i uzoraka. Popularne su i zbog jednostavnog uzgoja kao sobne puzavice ili penjačice dekorativnih stabljika i listova.

Najpoznatije vrste koje ćete naći kod nas u prodaji su: Ceropegia woodii („string of hearts“ – niz srca) i Ceropegia sandersonii (padobran ili kišobran cvijet).

Ceropegia woodii – „niz srca“  jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka. Srcoliki listovi na dugim stabljikama, tankim poput konca, izgledaju izrazito dekorativno viseći preko ruba posude. Cvijet je prilično suptilan u usporedbi s mnogim drugim vrstama, ali je lijepe ružičaste nijanse. Još su zanimljiviji kultivari ove vrste poput: ‘Variegata’ i ‘Pink Edge’ – ružičastog naličja i ruba lista; ‘Silver Glory’ – srebrno sjajnih listova bubrežastog oblika: ‘String of Arrows’ – ušiljenih listića, srebrno mramorirane površine. Ovi kultivari nešto su sporijeg rasta stoga ako želite bujnu biljku bolje je u startu kupiti razvijeniju biljku.

Ceropegia sandersonii uzgaja se upravo zbog oblika cvijeta koji podsjeća na kišobran ili padobran. Boja cvjetova je zelenkasto bijela s karakterističnim točkastim uzorkom. Ova vrsta raste kao penjačica, povijajući svoje grane oko potpornja slično grahu. Ceropegia stapeliiformis poznata je i kao zmijska puzavica jer su joj stabljike zadebljale i gotovo potpuno bez listova. Latice ove vrste su vrlo uske i ušiljene. Kad je cvijet otvoren izgleda poput lijevka. Kako u stabljikama skladišti vodu nije je potrebno često zalijevati. Ceropegia haygarthii  također ima zadebljale sukulentne stabljike, što znači da biljka pohranjuje vodu. Izbojci su dekorativno sjajni i svijetlozeleni. No, cvjetovi su posebno upečatljivi, sa svojom kremasto bijelom bojom i crvenim pjegama. Ne možemo a da ne spomenemo i vrste poput: C. ampliata, C. armandii, C. papillata, C. serpentina, C. fusca. No, postoji još nebrojeno mnogo vrsta unutar ovog roda koje poput ovih nose fascinantne cvjetove.

Uzgojni uvjeti

Sve navedene vrste preferiraju izrazito svijetla mjesta u zatvorenom prostoru.

Uz premalo svjetla listovi će izgubiti karakterističnu boju, a izbojci mogu postati dugi i lomljivi. Međutim, stalna izravna sunčeva svjetlost može dovesti do oštećenja listova. Nekoliko sati sunca ujutro ili navečer je idealno. Više svjetla svakako je potrebno kultivarima ružičastih i prošaranih listova te ako želite da biljke cvatu.

Temperatura između 20 i 30°C idealna je za optimalan rast i razvoj u razdoblju dugih dana od proljeća do jeseni. U vrijeme kraćih dana možete biljku držati na hladnijem mjestu (10-15°C), u laganom mirovanju, smanjiti joj zalijevanje, ali i dalje osigurati mnogo svjetla. Supstrat im treba biti lagan i propustan, slično mješavinama za sukulente. Podnijet će i nešto više humusan supstrat ako nije stalno mokar. Zalijevati je stoga bolje redovito no u malim količinama. Prihranjivati je poželjno tekućim gnojivima za sukulente od kraja ožujka do rujna.

Njega i razmnožavanje

Vrste iz roda Ceropegia mogu dosta bujno i brzo rasti, stoga ako želite orezati svoju biljku to je najbolje učiniti početkom proljeća. Na mjestima reza doći će do novog grananja i samo ćete dobiti još gušći splet novih grančica.

Orezane grančice možete staviti u vodu ili propustan supstrat na ukorjenjivanje i tako razmnožiti biljku. Proljeće je također najbolje vrijeme za presađivanje. Odaberite jedan do dva broja veću teglu i presadite svoju biljku svake 2-3 godine. Stariji primjerci vrste Ceropegia woodii stvaraju na stabljikama uz listove i sitne gomolje. Ti se dijelovi s gomoljima brzo ukorjenjuju, možete ih odvojiti i posaditi u bilo koje doba godine.

Što je „lažna Ceropegia“?

Postoji vrsta naziva „niz kornjačica“ (string of turtles) koja stvara gusto raspoređene listiće s uzorkom kornjačina oklopa na tankim puzavim stabljikama. Zbog ovakvog istog načina rasta i sličnosti u izgledu često se prodaje pod krivim nazivom Ceropegia, no ovo je skroz druga vrsta latinskog naziva Peperomia prostrata.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje