Vrste i kultivari unutar roda Ceropegia poznati su po svojim posebnim cvjetovima iznimno neobičnih oblika, boja i uzoraka. Popularne su i zbog jednostavnog uzgoja kao sobne puzavice ili penjačice dekorativnih stabljika i listova.

Najpoznatije vrste koje ćete naći kod nas u prodaji su: Ceropegia woodii („string of hearts“ – niz srca) i Ceropegia sandersonii (padobran ili kišobran cvijet).

Ceropegia woodii – „niz srca“  jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka. Srcoliki listovi na dugim stabljikama, tankim poput konca, izgledaju izrazito dekorativno viseći preko ruba posude. Cvijet je prilično suptilan u usporedbi s mnogim drugim vrstama, ali je lijepe ružičaste nijanse. Još su zanimljiviji kultivari ove vrste poput: ‘Variegata’ i ‘Pink Edge’ – ružičastog naličja i ruba lista; ‘Silver Glory’ – srebrno sjajnih listova bubrežastog oblika: ‘String of Arrows’ – ušiljenih listića, srebrno mramorirane površine. Ovi kultivari nešto su sporijeg rasta stoga ako želite bujnu biljku bolje je u startu kupiti razvijeniju biljku.

Ceropegia sandersonii uzgaja se upravo zbog oblika cvijeta koji podsjeća na kišobran ili padobran. Boja cvjetova je zelenkasto bijela s karakterističnim točkastim uzorkom. Ova vrsta raste kao penjačica, povijajući svoje grane oko potpornja slično grahu. Ceropegia stapeliiformis poznata je i kao zmijska puzavica jer su joj stabljike zadebljale i gotovo potpuno bez listova. Latice ove vrste su vrlo uske i ušiljene. Kad je cvijet otvoren izgleda poput lijevka. Kako u stabljikama skladišti vodu nije je potrebno često zalijevati. Ceropegia haygarthii  također ima zadebljale sukulentne stabljike, što znači da biljka pohranjuje vodu. Izbojci su dekorativno sjajni i svijetlozeleni. No, cvjetovi su posebno upečatljivi, sa svojom kremasto bijelom bojom i crvenim pjegama. Ne možemo a da ne spomenemo i vrste poput: C. ampliata, C. armandii, C. papillata, C. serpentina, C. fusca. No, postoji još nebrojeno mnogo vrsta unutar ovog roda koje poput ovih nose fascinantne cvjetove.

Uzgojni uvjeti

Sve navedene vrste preferiraju izrazito svijetla mjesta u zatvorenom prostoru.

Uz premalo svjetla listovi će izgubiti karakterističnu boju, a izbojci mogu postati dugi i lomljivi. Međutim, stalna izravna sunčeva svjetlost može dovesti do oštećenja listova. Nekoliko sati sunca ujutro ili navečer je idealno. Više svjetla svakako je potrebno kultivarima ružičastih i prošaranih listova te ako želite da biljke cvatu.

Temperatura između 20 i 30°C idealna je za optimalan rast i razvoj u razdoblju dugih dana od proljeća do jeseni. U vrijeme kraćih dana možete biljku držati na hladnijem mjestu (10-15°C), u laganom mirovanju, smanjiti joj zalijevanje, ali i dalje osigurati mnogo svjetla. Supstrat im treba biti lagan i propustan, slično mješavinama za sukulente. Podnijet će i nešto više humusan supstrat ako nije stalno mokar. Zalijevati je stoga bolje redovito no u malim količinama. Prihranjivati je poželjno tekućim gnojivima za sukulente od kraja ožujka do rujna.

Njega i razmnožavanje

Vrste iz roda Ceropegia mogu dosta bujno i brzo rasti, stoga ako želite orezati svoju biljku to je najbolje učiniti početkom proljeća. Na mjestima reza doći će do novog grananja i samo ćete dobiti još gušći splet novih grančica.

Orezane grančice možete staviti u vodu ili propustan supstrat na ukorjenjivanje i tako razmnožiti biljku. Proljeće je također najbolje vrijeme za presađivanje. Odaberite jedan do dva broja veću teglu i presadite svoju biljku svake 2-3 godine. Stariji primjerci vrste Ceropegia woodii stvaraju na stabljikama uz listove i sitne gomolje. Ti se dijelovi s gomoljima brzo ukorjenjuju, možete ih odvojiti i posaditi u bilo koje doba godine.

Što je „lažna Ceropegia“?

Postoji vrsta naziva „niz kornjačica“ (string of turtles) koja stvara gusto raspoređene listiće s uzorkom kornjačina oklopa na tankim puzavim stabljikama. Zbog ovakvog istog načina rasta i sličnosti u izgledu često se prodaje pod krivim nazivom Ceropegia, no ovo je skroz druga vrsta latinskog naziva Peperomia prostrata.