Prugasti sunovrat je vrsta roda Hippeastrum koji pripada porodici Amaryllidaceae. Taj rod obuhvaća oko 90 vrsta te stotine kultivara. Dugi niz godina vladala je zbrka oko generičkih naziva Amaryllis i Hippeastrum, što je rezultiralo zajedničkim nazivom Amaryllis koji se koristi za vrste ovog roda, dok se generičko ime Amaryllis primjenjuje na lukovičaste vrste iz Južne Afrike, koje se obično uzgajaju na otvorenom.

Hippeastrum su višegodišnje zeljaste lukovičaste biljke koje se često prodaju za cvatnju u interijerima. Cvjetovi su horizontalni ili viseći, a hibridi su dostupni u crvenoj, ružičastoj, bijeloj, boji lososa i raznim dvobojnim bojama. Ako se uzgaja na otvorenom, cvjeta u kasno proljeće oko svibnja. Veliki cvjetovi traju 3-4 tjedna.

Ne podnose hladnoću

Hippeastrum najbolje raste na položaju izloženom punom suncu ili u zatvorenom prostoru, na jutarnjem suncu, ali ne i na izravnom popodnevnom suncu. Sjena prošarana suncem ili svijetla sjena najbolja je za biljke na otvorenom. Podnose sušu, ali je potrebno održavati tlo vlažnim tijekom aktivne sezone rasta. Kod sadnje, lukovice se polažu vratom prema gore s polovicom lukovice iznad površine u humusom bogati, ocjediti supstat. Biljke stradaju na temperaturama nižim od 2 °C.

Obično se lukovice sade u posude između sredine jeseni i kasne zime kako bi procvjetale otprilike 5 tjedana kasnije. Lukovice se također mogu uzgajati u zatvorenom prostoru u rano proljeće i premjestiti na otvoreno za cvatnju u kasno proljeće do ranog ljeta. Bez obzira na ciklus rasta, nakon cvatnje kada se uklone cvjetovi, lukovicama je potrebno razdoblje oporavka i pomlađivanja. Nakon cvatnje režu se stapka s ocvalim cvjetovima, ali lišće se ne dira. Za vrijeme pripreme za mirovanje smanji se zalijevanje. Biljke ostaju u stanju mirovanja najmanje 2 mjeseca prije ponovnog početka ciklusa rasta. Osim kao cvatuće lončanice tijekom zime, mogu se koristiti i kao cvjetna vrsta za rez.

Lukovice prugastog sunovrata u prodaji
Iz jedne krupne lukovice prugastog sunovrata, posađene do polovice visine, izbijaju dvije cvjetne stapke

Što svjetlije mjesto za uzgoj

Njega je srednje teška, potrebno je u najvećoj mogućoj mjeri zadovoljiti neke od zahtjeva biljke. Svježe posađene lukovice oskudno se zalijevaju dok se ne razvije korijen, na što ukazuju zdravi, svježi izdanci. Kada je cvatna stapka visoka oko 20 do 30 cm, tlo treba održavati blago vlažnim umjerenim zalijevanjem. Na kraju razdoblja cvatnje možete nastaviti zalijevati neko vrijeme, ali od sredine jeseni postupno se prestaje sa zalijevanjem. Ovako su lukovice prisiljene na zimski san. Čim više nema zalijevanja, lišće požuti i uvene. U razdoblju mirovanja, koje traje do početka proljetnog pupanja, tlo se održava potpuno suhim.

Kada cvjetna stabljika počne rasti, Hippeastrum treba što svjetlije mjesto; izravna sunčeva svjetlost vrlo je korisna za razvoj. Ako su svjetlosni uvjeti preniski, lišće postaje predugo i sljedeće godine se ne formiraju cvjetovi. Svijetao i sunčan položaj, osobito nakon cvatnje do sredine jeseni, ima velik i vrlo povoljan utjecaj na narednu cvatnju. Za vrijeme mirovanja lukovicu treba čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Tijekom zimskog mirovanja lukovice ostaju u tlu, a posude se čuvaju na potpuno tamnom, suhom mjestu na temperaturi od oko 10 °C.

Mjesta s normalnom temperaturom potiču brzi rast i rano cvjetanje. Previše topline tijekom razdoblja cvatnje, pak, skraćuje životni vijek pupova i cvjetova. Kako bi se to izbjeglo, temperatura u razdoblju cvatnje ne smije prelaziti 18 °C. Zimske temperature trebaju biti između 4 °C i najviše 15 °C.

Nema ozbiljnih problema s kukcima ili bolestima. Na otvorenom ih mogu napasti štitaste uši te puževi.