Jubilarni 25. Noćnjak održava se od 30.3.–2.4.2023. u Tučepima u Bluesun hotelu Alga. Više od 350 uzoraka najvećih maslinara i uljara iz Hrvatske i okolnih zemalja predano je na natjecateljski dio. U velikom broju će se zajedno naći maslinari, znanstvenici i stručnjaci, mediji i prateće tvrtke.

Tučepi, kao maslinarsko područje koje nam je s okolnim općinama dalo neke od najboljih maslinara i uljara iz Dalmacije, dočekuje srdačno i spremno brojne sudionike u svečanoj atmosferi. Uz znanstveno-stručne teme te prezentacije zanimljivih i aktualnih projekata i inovacija iz područja maslinarstva i uljarstva, program predviđa i degustacijske radionice te razna iznenađenja povodom 25. obljetnice Noćnjaka.

U četvrtak na otvorenju, prvom danu programa, uručit će se posebna priznanja onima koji su dali veliki doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva te otvoriti sajam. Na Noćnjaku ćemo saznati i tko su Šampioni kvalitete. Također, saznat ćemo i kako izgleda pakovina maslinovog ulja te tko su vlasnici najboljih uzoraka u kategoriji otvorenih maslinovih ulja, ulja u rinfuzi.

Među uzorcima proizvoda od masline proglasit će se najbolji od prehrambenih, kozmetičkih i proizvoda od maslinovog drva.

25. Noćnjak održat će se u Tučepima u Bluesun hotelu Alga

Novost 25. Noćnjaka

Uručenje diploma i medalja organizirat će se temeljem najave dolaska maslinara na svečanu dodjelu. Pročitani i pozvani za osobno uručenje bit će samo oni proizvođači koji potvrde svoj dolazak na mail info@zsd.hr. Onima koji ne dođu na svečanu dodjelu bit će omogućeno naknadno preuzimanje nagrade u Zadružnom savezu Dalmacije ili u sjedištima suradnika diljem Hrvatske i susjednih zemalja iz kojih maslinari dostavljaju uzorke za ocjenjivanje.

Na obljetnici svojeg okupljanja maslinari i uljari prisjetit će se onih koji su doprinijeli da Hrvatska uspješno napreduje u maslinarstvu i uljarstvu. Organizator Noćnjaka, Zadružni savez Dalmacije, prije 25 godina započeo je s okupljanjem maslinara i ocjenjivanjem maslinovih ulja. Tako je osnovao prvi organoleptički panel. Tada je na ocjenjivanje predano tridesetak uzoraka od kojih je tek nekolicina dobila bodove koji ih svrstavaju u zlatnu medalju. Većina onih koji su tada dali svoja ulja na provjeru kvalitete danas su poznati i uspješni maslinari s izvrsnim uljima.

Za brojne tvrtke koje će se predstaviti još je ostalo nešto vremena za prijavu u sajamskom dijelu.

Prijave za Sajam i Burzu mogu se obaviti na mail info@zsd.hr do popune raspoloživih mjesta. Novosti o Noćnjaku pratite na www.zsd.hr i na društvenim mrežama Zadružnog saveza Dalmacije.

Prethodni članakKako njegovati prugasti sunovrat?
Sljedeći članakU Globalnu riznicu sjemena u Norveškoj po prvi puta pohranjene hrvatske primke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.