Iako u Hrvatskoj raste blizu 130 vrsta divljih, samoniklih orhideja, pomisao da orhideje rastu u zemlji i u vrtu mnogima je nezamisliva.

Poznate naše divlje orhideje nikako nemojte pokušavati prenijeti u vrt jer uz to što su sve naše orhideje zakonom zaštićene, njihove uvjete i vezu sa prirodnim staništem teško je replicirati u vrtu, a s time i postići uspješan uzgoj.

Jeste li znali?

Postoji nekoliko vrsta otpornih vrtnih orhideja koje su uspješno kultivirane i dostupne su u prodaji uglavnom u ranoproljetnoj sezoni. Kako su to ipak posebne i neobične vrste potrebno je znati točno kakve uvjete zahtijevaju i poneke specifičnosti za njihov uspješan uzgoj. Najbolja za početnike i ujedno najčešće u prodaji jest vrsta Bletilla striata. Osim nje možete pronaći i vrste iz rodova Calanthe, Cypripedium i Pleione.

Kineska vrtna orhideja, lat. Bletilla striata

Porijeklom iz središnje i istočne Azije, ova vrsta postigla je popularnost zbog dekorativnog izgleda, jednostavnog uzgoja, otpornosti na hladnoću i tolerantnosti na različite uvjete tla.

Cvjetovi su upečatljivi jer nadvisuju listove na tankim stapkama visine 30-50 cm. Najčešće su ružičaste te nešto rjeđe bijele boje. Postoji i kultivar bijelog ruba lista pod nazivom ‘Albostriata’.

Ova vrsta zahtijeva uzgoj na vrlo svijetlim do polusjenovitim mjestima s nekoliko sati izravnog sunčevog osvjetljenja. Na vlažnim terenima može se bez problema uzgajati na posve sunčanim položajima. Najbolje će uspijevati na propusnim, humusnim i lagano vlažnim tlima, no izvrsno podnosi lošija tla i sušna razdoblja. Jednom kad se ustabili u vrtu, dosta se brzo širi te se može lako razmnožiti dijeljenjem rizoma krajem ljeta. Pazite da rizome ne sadite preduboko, svega oko 2 cm ispod razine tla.

Bletilla striata

Japanska vrtna orhideja, lat. Calanthe discolor

Ovo je najčešća vrsta unutar roda Calanthe u hortikulturi, iako postoje brojne vrste i križanci do njih se teško dolazi na europskom tržištu. Calanthe discolor slovi kao odlična vrsta za sjenu, no svakako ćete mnogo više uživati u njenim cvjetovima ako joj osigurate nekoliko sati jutarnjeg sunca. Za razliku od prethodno spomenute vrste Calanthe, ne šire se brzo već stvaraju guste, busenaste skupine. Ova je vrsta među najotpornijima na hladnoću te dobro podnosi i sušna razdoblja. Uzgajajte je u uvjetima koji odgovaraju hostama i papratima – humusna, lagana tla te svijetla sjena.

Calanthe discolor kao lončanica

Orhideje papučice, lat. Cypripedium spp.

Ove široko rasprostranjene vrste ime su dobile po posebnom obliku cvijeta koji odavno plijeni pažnju ljubitelja orhideja. U uzgoju postoji mnogo vrsta, no tek sa razvojem novih, tolerantnijih križanaca jednostavnijeg i bržeg uzgoja počele su biti šire dostupne u većim vrtnim centrima. Svakako im osigurajte vrlo lako i propusno, humusno tlo.

Kako biste im to osigurali možete ih zasaditi u posude s laganom mješavinom glistinca, perlita i kore (omjera 2:2:1) te ih tako zajedno s posudama ukopati u tlo. Za obilnu cvatnju i bujan rast ne zaboravite prihranjivati svake godine od kada izboji krenu iz tla pa do početka ljeta. Osigurajte im svijetlo, sjenovito mjesto, posebice ljeti te redovno zalijevajte za vrućih dana.

Cypripedium – busenasti rast

Himalajska, tibetanska orhideja, lat. Pleione spp.

Vrste orhideja koje nam izgledaju kao da rastu iz lukovica porijeklom su s kamenitih pretplaninskih područja istočne Azije. Tijekom zime u razini tla ostaju samo pseudo lukovice iz kojih se na proljeće prvo razvijaju cvjetovi, a tek zatim i listovi.

Posebnu pažnju treba posvetiti supstratu za sadnju ovih vrsta koje ne vole zadržavanje vode u zoni korijena. Stoga ih sadite u vrlo laganu mješavinu tresetnog supstrata, perlita i kore (u omjeru 1:1:1). Ove vrste su otporne na niske temperature do -12 °C. Stoga ih u kontinentalnim krajevima preko zime malčirajte ili ih bolje uzgajajte u teglama koje koje ćete preko zime držati na suhom i hladnom mjestu.

Pleione orhideja

Izvor: Gospodarski kalendar