Sa zadnjim toplim danima i slabljenjem cvatnje ljetnica, balkoni i terase postaju pusti, bez boja, biljaka i raskoši. Ipak, postoje brojne mogućnosti da takvi otvoreni prostori budu i dalje lijepo uređeni i zanimljivi.

Vrsta Gaultheria procumbens porijeklom je iz Sjeverne Amerike gdje je rasprostranjena od Kanade preko velikog dijela srednjeg zapada SAD-a. U vrtnim centrima dostupna je početkom jeseni kad plijeni pažnju sjajnim zelenim listovima i crvenim plodovima.

Gaultheria procumbens

Gaultheria procumbens niskog je rasta, a odlikuje se vazdazelnim, kožastim listovima, eliptičnim do ovalnim, dugim 2-5, a širokim 1-2 cm. Posebno je atraktivna tijekom jeseni i zime kad se na malim kompaktnim grmovima nalaze crvene bobice koje stvaraju kontrast listovima. Zahvaljujući niskom rastu može se uzgajati u ukrasnim posudama, posebno u vrijeme Božića. Kultivar ‘Pearls’ ima bijele bobice s ružičastim rumenilom. Uspijeva u punoj osvijetljenosti do polusjeni, raste u kiselom tlu, pH oko 6, traži održavanje supstrata vlažnim, a zahvaljujući svom porijeklu dobro podnosi niske temperature.

Maćuhice, ljubičice i vrijesak

Maćuhice i rogate ljubičice su vrste koje nude obilje boja za svačiji ukus, a najljepše su od početka jeseni i od ranog proljeća do svibnja. Tijekom jake zime uz temperature ispod 0 °C mogu dijelovati uvelo, ali čim ih zagrije sunce oporave se i iskažu u svojoj punoj ljepoti. Moguće ih je kombinirati s brojnim drugim vrstama poput tratinčica, ukrasnog kupusa, ciklamama, a također i s geofitima kao što su narcise niskog rasta, tulipani, presličice, zumbuli koji posađeni u jesen, niknu u proljeće i upotpune kombinaciju.

Aranžman s vrijeskom i maćuhicama

Vrijesak uspijeva samo u kiselom tlu. Potreban mu je ocjedit supstrat, a dobro uspijeva na sunčanom mjestu ili u polusjeni. Danas su na tržištu osim klasičnih prljavo ljubičastih i bijelih dostupni kultivari raznih boja, a često se višebojne kombinacije sade u istu posudu zajedno.

Kukurijek

Božićna ruža ili kukurijek daje dašak romantike u tmurnim mjesecima. Postoji više zanimljivih vrsta za ovo doba godine, a mogu se nabaviti i u našim vrtnim centrima. Dolaze u suptilnim duginim bojama, od čiste bijele i prašnjavo ružičaste do boje marelice i bogate ljubičaste, a podnose hladne uvjete, uključujući mraz i snijeg. Kukurijeci su uglavnom zimzelene trajnice, cvatu sredinom zime i traju do ranog proljeća. Mogu se kombinirati s drugim biljkama u istoj posudi, ali jednostavna posuda jedne boje stvorit će maksimalan učinak. Traže zasjenjene položaje.

Kukurijek

Japanska skimmija

Japanska skimmija (Skimmia japonica) je grmić visine do 1,5 m. Listići su eliptični, dugi 7-12 cm, na naličju žućkasti. Cvjetovisu četveročlani, žućkastobijeli, pojavljuju se u grozdovima. Plod je koštunica promjera 8 mm, crvene boje i zadržava cijele zime na izbojcima. Dobro uspijeva na bogatom i vlažnom tlu bez vapnenca. Preferiraju djelomičnu sjenu, a još im više odgovara i tamno mjesto.

Japanska skimmija- lat. Skimmia japonica
Skimmia japonica Temptation i desno Helleborus

Ciklame

Cvjetovi ciklame poput zastavice nude mnoštvo ljepote i savršene su biljke za zimske viseće košare, kao i za ukrasne posude. Odlikuju se vrlo zanimljivim bojama cvjetova od bijele, preko nježno ružičaste, crvene do žarko obojenih ružičasto ljubičastih. Oblik, boja i šarenilo listova također djeluje dekorativno. Vrste otporne na niske temperature su Cyclamen coum ili Cyclamen hederifolium.

Ciklame u kombinaciji s Gaultheria procumbens

Koliko često treba zalijevati biljke u vanjskim posudama zimi?

Premda u ovo doba godine više ne vladaju visoke temperature i nedostatak vlage, a i dani su znatno kraći, za sunčanih i vjetrovitih zimskih dana biljke pojačano troše vlagu iz supstrata. Naročito u posudama, volumen supstrata je ograničen, a tako i biljkama dostupne vode. Tako ih je potrebno s vremena na vrijeme provjeriti i u slučaju nedostatka vlage zaliti.

Za vrijeme tmurnih, oblačnih, a pogotovo maglovitih dana, potrošnja vode je znatno smanjena. Uz takve uvjete može biti potrebno biljke zaliti svega jednom u mjesec dana. Zalijevanje treba izbjegavati ako se predviđa mraz i razdoblje niskih temperatura ispod 0 °C. Također, važno je da uzgojne posude imaju drenažne otvore, a da je sama posuda odignuta od dna ukrasne posude kako bi se voda imala kamo iscjediti.

Biljke za jesensko-zimsku dekoraciju poželjno je posaditi još za vrijeme toplih jesenskih dana. Sve kako bi se što bolje ukorijenile i počele rasti. Time će spremnije ući u zimu, a u proljeće će s prvim toplijim danima i više sunca značajnije napredovati.

Osim spomenutih vrsta, za jesensko zimske dekoracije mogu se koristiti različite vrste patuljastih crnogorica, bršljani i druge zelene biljke, ali i vrste zanimljvog obojenja kore kao što su npr. vrste roda Cornus. Njihove uspravne grane koje izbijaju odmah iz tla, djelovat će vrlo dekorativno žarkim crvenim bojama kore, naročito uz vrste ukrašene crvenim plodovima. Za zimsko razdoblje postoji dovoljan broj biljnih vrsta. One mogu zadovoljiti svačiji ukus i stil uređenja te nema razloga da balkoni, terase i prozorske daske zjape prazne.

Jesenski aranžman
Cornus alba sibirica