Kod prhuti u kosi

Smolu s drveta trešnje ili višnje otopiti u vinskom ili jabučnom octu i koristiti za masažu vlasišta.

Kod tamnih i otečenih podočnjaka

Pripremiti čaj od peteljki, u mlaki čaj namočiti blazinice od vate i staviti ih kao oblog na oči.

OGLAS

Maska od trešanja za suhu i umornu kožu

Šaku trešanja očistiti od koštica, usitniti štapnim mikserom i vrhovima prstiju nanijeti na opranu i suhu kožu lica. Nakon 20 minuta masku isprati mlakom vodom. Kod izborane kože preporuča se maska od višanja u koju se umiješa žlica kiselog vrhnja.

Trešnje protiv celulita

Trešnje su prirodni lijek protiv celulita jer sadrže mnogo kalija, a malo natrija, što potiče izlučivanje vode iz organizma. U sezoni ih stoga treba konzumirati svakodnevno. Trešnje se jedu kad su potpuno zrele. Nije ih dobro jesti prije obroka jer njihova lužnata reakcija usporava izlučivanje probavnih sokova, a osobito otežava probavu mesa. Odmah nakon jedenja trešanja ne pije se tekućina.

Pročitajte još:

Trešnje i višnje – sočne i ljekovite

Recepti od trešanja i višanja

Prethodni članakTrešnje i višnje – sočne i ljekovite
Sljedeći članakRecepti od trešanja i višanja
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.