Biljke gorkog okusa često su ljekovite budući da se gorke tvari ubrajaju u sekundarne biljne tvari. Te tvari nalazimo u začinskom bilju i povrću, a one potiču izlučivanje želučanih sokova, ubrzavaju probavu hrane u želucu i bržu razgradnju masti, pospješuju odstranjivanje suvišne vode iz organizma, sprječavaju acidozu, djeluju na sluznicu crijeva, potiču izlučivanje crijevnih sokova i bržu razgradnju masti te pospješuju upijanje važnih hranjivih tvari – vitamina, minerala i elemenata u tragovima.

Biljke gorkog okusa su ljekovite i jer potiču bolji rad jetre i izlučivanje žuči, koja pak pojačava djelovanje probavnih sokova. Redovitim unosom gorkih tvari u organizam smanjuje se osjećaj gladi i želja za slatkim. Gorke tvari općenito djeluju osnažujuće.

Ljekovitost za organizam

Npr. terapija s kičicom će npr. rekonvalescentne, kao i nervno iscrpljene ili slabokrvne osobe opet staviti na noge. Pelin, stolisnik, anđelika, kičica, lincura, maslačak i druge. Nažalost, mi smo zanemarili konzumiranje gorkih čajeva kao i njihove mješavine koje su toliko ljekovite za naš organizam.

Kičica (Centaurium erythraea)

Cvjetovi i stabljika ove domaće biljke koja raste na skrovitim mjestima sadrže mnogo gorkih tvari. Priprema čaja: Jednu punu žličicu nasjeckane biljke preliti s ¼ l hladne vode i ostaviti da stoji 10 sati. Procijediti i ugrijati do temperature za piće. Piti prije svakog jela po jednu šalicu nezaslađenog čaja. Ne upotrebljavati kod gastritisa i refluksa. Mladim djevojkama koje zbog psiholoških razloga ne žele jesti, često se može pomoći ovim čajem.

Aktivne tvari kičice pomažu i pri živčanoj iscrpljenosti, a od koristi je i osobama s žučnim kamencima – čaj je prevencija od kolika.

kičica ljekovite biljke gorkog okusa
Kičica

Maslačak (Taraxacum officinale Web.)

Kakva bi to livada bila bez žutih cvjetova maslačka? Za čišćenje organizma važne su tvari koje se nalaze u korijenu i listovima: vitamini, inulin, tanini i gorke tvari, minerali i elementi u tragovima, kolin i dr. Oni potiču bubrege na povećanu aktivnost, potiču prokrvljenost vezivnog tkiva i izlučivanje tekućine. Priprema čaja: jednu do dviježličice nasjeckanoga sušenog korijena i biljke preliti ¼ l hladne vode, pustiti da proključa i kuhati jednu minutu. Ostaviti da stoji 10 minuta pa procijediti. Kura maslačkom mora trajati 4 do 6 tjedana da bi bila djelotvorna, a potrebno je uzimati dva puta na dan po jednu šalicu čaja.

maslačak ljekovite biljke gorkog okusa
Maslačak