Stolisnik se ubraja među najstarije poznate ljekovite biljke. Poznat je i pod nazivima hajdučka trava, hajdučica, kunica, sporiš ili stolist. U proljeće iz puzavog podanka izraste najprije prizemna rozeta sitno dvostruko ili trostruko perastih listova, a kasnije uspravna, nerazgranjena stabljika visine do 80 cm. Od lipnja se pojavljuju sitni bijeli, rjeđe ružičasti cvjetići, promjera 3-5 mm, koji na vrhu stabljike formiraju guste gronje. Sasvim mladi, nježni listovi se u rano proljeće mogu koristiti kao dodatak salatama, namazima, varivima i umacima.

U ljekovite svrhe skuplja se vršni dio cvatuće biljke, sa što manje peteljke. Cvjetovi moraju biti u početku cvatnje, nikako precvali. Suše se u sjeni, na prozračnom mjestu. Kod nekih ljudi branje stolisnika, osobito precvalih biljaka, može izazvati osip po koži, pa ga oni trebaju izbjegavati. Djelatne tvari u stolisniku su eterično ulje, glikozidi, trjeslovine, steroli, kavena i salicilna kiselina, glikoproteini itd.

Zahvaljujući eteričnom ulju stolisnik djeluje dezinfekcijski i sprječava razvoj bakterija. Gorke tvari pobuđuju izlučivanje sline, želučanog soka i žuči, a zbog kalija dolazi do pojačanog izlučivanja mokraće. Glikoproteini imaju protuupalno djelovanje, a glikozidi djeluju spazmolitički tj. smiruju grčeve. Sve to ukazuje na veliku iscjeljiteljsku moć stolisnika koja je i znanstveno potvrđena.

Pripravljanje čaja

1-2 čajne žlice suhih, usitnjenih cvjetova preliti s 2,5 dl kipuće vode i poklopiti. Procijediti nakon 10 minuta i piti 2-3 šalice svježe pripremljenog čaja tijekom dana ili ga koristiti za obloge i ispiranje rana koje sporo zacjeljuju. Čaj pomaže kod slabog apetita i poremećaja probave, gastritisa i kolitisa, otklanja nadutost i grčeve u želucu i crijevima. Povoljno djeluje na rad jetre i žučnog mjehura, povećava izlučivanje mokraće, otklanja upalu mjehura, mokrenje u postelju i bolesni nagon na mokrenje. Preporuča se kod šećerne bolesti, reume, gihta, dišnih tegoba, gripoznih pojava, živčane napetosti i nesanice te različitih unutarnjih krvarenja (krvarenja hemoroida, krvarenja iz nosa itd.). Pomaže ženama koje imaju bolne i neredovite menstruacije te kod bijelog pranja.

Mast za hemoroide

Pregršt cvjetova stolisnika i usitnjenih listova širokolisnog trpuca lagano pržiti oko 10 minuta u pola kilograma svinjske masti. Ostaviti stajati preko noći, a zatim ponovo zagrijati i procijediti kroz višestruku gazu u čiste kutijice. Čuvati u hladnjaku.

Rakija sa stolisnikom

Bocu sa širokim grlom napuniti usitnjenim listovima i cvjetovima stolisnika i preliti rakijom. Ostaviti 3 tjedna na toplom mjestu, a zatim procijediti. Piti ujutro i navečer po jednu veliku žlicu rakije kod prethodno navedenih tegoba.

Foto: pixnio.com

Prethodni članakProizvodne mogućnosti paške ovce
Sljedeći članakPrava broćika za kožne bolesti
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.