Prava broćika (Galium verum L.) ima tanku, okruglastu, do 80 cm dugu stabljiku. Listovi su gotovo igličasti, do 2 mm široki i do 25 mm dugi, povijenog ruba i sa šiljkom na vrhu, skupljeni u pršljenove.

Raste po suhim livadama, uz puteve i na neobrađenim mjestima. Sitni, limunžuti cvjetovi, ugodnog mirisa na med, smješteni su u gustim metličastim cvatovima. Latinsko ime roda dolazi od riječi gala (=mlijeko) jer biljka sadrži enzime koji pospješuju grušanje mlijeka pa se nekada sušila, mljela i koristila za pripremu sira, dok su se osušeni i usitnjeni cvjetovi koristili za bojenje sireva i maslaca.

U germanskoj mitologiji biljka je posvećena božici plodnosti, braka i ljubavi. Osušena biljka stavljala se rodiljama pod plahte. U narodnoj medicini često se u obliku masti koristila za različite kožne bolesti, pa i rak kože. Svježi sok biljke umiješao se u otopljenu mast ili maslo, uz dodatak malo voska. Korijen je služio za bojenje vune u crvenu boju.

U ljekovite svrhe bere se vršni dio biljke u cvatu i suši u hladu na prozračnom mjestu. Suha biljka ima ugodan miris na sijeno. Od djelatnih tvari sadrži eterično ulje, saponine, flavonide, trjeslovine, kumarine, organske kiseline i kremičnu kiselinu. Pripravci od ivanjskog cvijeća imaju diuretsko djelovanja i koriste se kod upale bubrega i mjehura, bubrežnih kamenaca, za bolji rad jetre, kod lišajeva, ekcema i kožnih nečistoća. Čaj se priprema kao oparak.

Prethodni članakLjekoviti stolisnik s naših livada
Sljedeći članakDTS ili TDS smjesa?
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.