Sredinom kolovoza na porečkom Trgu slobode održan je 3. Festival istarskog češnjaka. Održan je u organizaciji Udruge proizvođača istarskog češnjaka, koju predvodi predsjednik Darijo Antonac. Uz košarice s češnjakom i puno rešti bili su ponuđeni razni gastro proizvodi.

U turističkom Poreču se puno toga događa, ali ova manifestacija nam je posebno prirasla srcu. Drago mi je što se Festival održava u našem gradu. Drago mi je da je prepoznat od naših sugrađana i brojnih gostiju koji ovdje borave. Od prve godine smo podržali festival. Tako ćemo i dalje, jer nam je zadovoljstvo promovirati naše domaće, autohtone proizvode, istaknuo je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

IQ oznake za kvalitetu istarskog proizvođača

Na otvaranju festivala proizvođačima češnjaka uručene su IQ oznake za kvalitetu istarskog češnjaka. Dobilo ih je sedam proizvođača:

  • OPG Pamić Nefat iz Pazina za istarski crveni i istarski ljubičasti češnjak;
  • OPG Antonac Dario iz Oprtlja za istarski roza i crveni češnjak;
  • OPG Calabura iz Oprtlja za istarski crveni češnjak;
  • OPG Vilim Jakša iz Cerovlja za istarski crveni;
  • OPG Monte Istra iz Grožnjana za istarski crveni;
  • OPG Udovičić iz Rovinja za istarski crveni;
  • OPG Križmanić iz Pazina za istarski crveni i roza češnjak.

Certifikate za oznake uručila je Tamara Kiršić, pomoćnica direktora IDA-e (Istarske razvojne agencije). Bio je nazočan županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan. On se založio za proizvodnju sadnog materijala za istarski češnjak, kako bi se proizvodnja mogla povećati.

Žiteljima Istre i turistima predstavilo se devet OPG-ova iz Istarske županije koji proizvode istarski crveni, roza i ljubičasti češnjak. Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, Križmanić iz Ježenja kod Pazina; Dario Antonac iz Oprtlja, Vilim Jakša iz Boruta, MonteIstra iz Sv. Jurja kod Grožnjana; Pamić Nefat iz Pazina, Celić iz Krbuna kraj Pićna, Paolo Sirotić iz Pazina i Sara Šimonović iz Vižinade.

Proizvođači su na više štandova izložili svoj češnjak, a prodavali su se i razni drugi proizvodi od česna. Posjetitelji su mogli doznati sve iz prve ruke o uzgoju češnjaka, skladištenju, pripremi te pletenju rešti. Zanimljivo je da je savjete o uzgoju češnjaka davao bivši župan i europarlamentarac Ivan Jakovčić. On je jedan od utemeljitelja promocije istarskog češnjaka. On je ujedno i vlasnik OPG-a za proizvodnju češnjaka.

Poticanje izvrsnosti u domaćoj proizvodnji bio je motiv uspostave sustava dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta. Iskoristiti potencijale i podići postojeću razinu kvalitete istarskih proizvoda, potaknuti razvoj domaće proizvodnje; potaknuti kreativnost, stvaralaštvo, izvornost, inovacije, promociju istarske regije te stvarati istarski identitet na nacionalnom, europskom i svjetskom tržištu bili su ciljevi sustava IQ, postavljeni prije gotovo 20 godina.

Razvoj i proširenje sustava i dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta na najbolji se mogući način približava konačnom cilju definiranom pri izradi oznake IQ. To je pozicionirati oznaku IQ kao snažan brend koji istovremeno obuhvaća i štiti sve posebnosti, vrijednosti i specifičnosti Istarske regije. Sve kako bi u percepciji potrošača Istra i oznaka IQ bile svojevrsne istoznačnice, poručio je Krešimir Juričić, predsjednik Klastera IQ, za promociju proizvoda iz Istre.