Međunarodna izložba vina u Daruvaru „Vinodar 2024“ održava se od 1. do 9. lipnja. Najvažnija je to manifestacija Grada Daruvara s mnoštvom događanja za sve generacije. Uz bogatu ponudu vina, sajam tradicionalnih proizvoda i obrta, edukacije i stručna predavanja posjetitelje očekuje i mnoštvo kulturno-zabavnih događanja.

Grad Daruvar u suradnji s Daruvarskom vinskom cestom i Turističkom zajednicom Daruvar-Papuk i ove je godine organizirao međunarodnu izložbu vina pod nazivom „Vinodar 2024“ ovaj puta jubilarnu 25. po redu. Ova izložba vina održava se od 1999. godine i predstavlja najvažniju manifestaciju Grada Daruvara, njegovih vinara i šire okolice.

Program „Vinodara 2024“ započeo je u subotu 1. lipnja, a svečano otvorenje je u četvrtak 6. lipnja. Najvažnija je svakako izložba vina koja se održava u dvorcu grofa Janković te sajam tradicionalnih proizvoda i obrta koji će se održati 8. lipnja u Julijevom parku Daruvarskih toplica. Inicijativa Organizacijskog odbora je da „Vinodar“ postane i mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona uz ocjenjivanje i izlaganje vina od drugih sorata.

131 uzorak vina

Prije službenog otvorenja ove prestižne vinske manifestacije u ovom dijelu Hrvatske završeno je ocjenjivanje 131 uzorka iz cijele Hrvatske od čega su 23 iz Češke. Najbolje ocijenjeno suho mirno vino iz protekle berbe od nearomatičnih sorata sa 89 osvojenih bodova je Graševina, Vinarija Matočec. Najbolje ocijenjen Sauvignon iz redovne berbe sa 92 osvojenih bodova je Sauvignon 2023, Badel 1862 d.d.Vinarija Daruvar. Najbolje ocijenjena vina sa 92 osvojena boda su Traminac ledena berba 2021, Iločki podrumi i Sauvignon 2023, Badel 1862 d.d.Vinarija Daruvar.

Komisija za ocjenjivanje pristiglih uzoraka vina, zadovoljna je kvalitetom uzoraka. Dodijelila je čak 11 vinskih bronci, 51 srebro, 57 zlata i dva velika zlata. Time je i prije službenog početka otvorila festival vina.

Bogat program Vinodara

Kroz 9 dana Vinodara održat će se bogat program. U subotu, 1. lipnja održano je pješačenje po vinogradima „Wine&Walk i vinska večer „Kod veprove glave“. U nedjelju 2. lipnja održana je likovna kolonija „Wine&Art“ i uvod u svijet koktela s daruvarskim vinima by Denis Vlahovac. U ponedjeljak 3. lipnja održana je Konferencija o konceptu pametnih sela u vinogradarstvu (koja se održava i 4. lipnja) i kušaonica vina „Moje vino je najbolje“ uz enologinju Ivanu Raguž. U četvrtak 6. lipnja je svečano otvorenje izložbe i kušaonica vina, a potom nastup mažoretkinja. U subotu 8. lipnja je kušaonica vina s međunarodne izložbe vina i „Vinodarski sajam“, sajam tradicijskih proizvoda i rukotvorina te Teniski turnir parova. Tijekom dana održava se folklorni mozaik i kulturno-umjetnički program. U nedjelju 9. lipnja održava se „Winetour“ rekreativna biciklijada.

Prethodni članakPoljoprivreda budućnosti treba biti definitivno dio naše prirode
Sljedeći članakPrijavite se na nacionalno obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane!
Tugomir Pemper
Novinar i publicist, utemeljitelj i prvi predsjednik Ogranka Hrvatskog novinarskog društva Bjelovarsko-bilogorske županije od 2009. do 2014. godine, danas je dopredsjednik istoga Ogranka HND-a te predsjednik Nadzornog odbora Društva agrarnih novinara Hrvatske, nove hrvatske novinarske asocijacije za poticanje, medijsko praćenje i afirmaciju ruralnog razvoja. Novinar i publicist, utemeljitelj i prvi predsjednik Ogranka Hrvatskog novinarskog društva Bjelovarsko-bilogorske županije od 2009. do 2014. godine, danas je dopredsjednik istoga Ogranka HND-a te predsjednik Nadzornog odbora Društva agrarnih novinara Hrvatske, nove hrvatske novinarske asocijacije za poticanje, medijsko praćenje i afirmaciju ruralnog razvoja. Novinarstvom se bavi od 1973. godine. Od 1975. godine profesionalni je novinar u redakciji „Večernjeg lista“ Zagreb. Poslove novinara, dopisnika i urednika u „Večernjem listu“ obavljao je do 1993. godine kada je imenovan glasnogovornikom Bjelovarsko-bilogorske županije. U razdoblju od 1995. do 2000. godine uz novinarstvo i poslove odnosa s javnošću bavio se također i privatnim poduzetništvom. Od 2000. godine kao novinar aktivno sudjeluje u afirmaciji hrvatskog ruralnog prostora, posebno lovnog turizma objavljujući niz članaka i brošura u različitim medijima. Autor je više publikacija za lovce i općenito ljubitelje prirode („Lovac na veprove“, „Lovac na lisice“, „Foto-lov u hrvatskim lovištima“...) te publikacija s temom biciklizma „“Vjerujte s bicikla je sve drugačije“, „Na dva kotača ... sigurno, ugodno i korisno“... Obavljajući poslove promidžbe, marketinga i odnosa s javnošću u više tvrtki gospodarskog sektora i medija posljednjih petnaestak godina u Bjelovaru, Varaždinu i Zagrebu, objavio je također i više publicističkih radova (monografija) o poznatim bjelovarskim tvrtkama. Autor je brojnih tekstova i fotografija, suradnik ili urednik niza stalnih i povremenih tiskovina. Osnivač je i član velikog broja udruga u civilnom sektoru društva u Bjelovaru i Hrvatskoj. Cijeloga života nestranački je građanski aktivist i volonter za opće dobro te promicatelj kulture življenja i cjeloživotnog obrazovanja.