Kako bi ublažila posljedice teške situacije u sektoru mljekarstva nastale zbog tržišnih poremećaja, Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o 27,6 milijuna kuna izvanredne pomoći mljekarima, koja bi im trebala biti isplaćena najkasnije do 30. lipnja ove godine.

Polovinu ukupnog iznosa osigurala je Europska unija, a polovina će biti isplaćena iz hrvatskog državnog proračuna. Riječ je o privremenoj izvanrednoj mjeri namijenjenoj svim pravnim i fizičkim osobama koje su ostvarile pravo na proizvodno vezanu potporu za krave u proizvodnji mlijeka u 2015. godini.

""

Ministar Romić posjetio je proizvođače mlijeka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Jednokratna pomoć

Prema riječima ministra poljoprivrede Davora Romića, jedinični iznos potpore po grlu utvrdit će se na temelju omjera ukupne omotnice i utvrđenog broja prihvatljivih grla, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pomoć će poljoprivrednicima isplatiti jednokratno. Samo nekoliko dana prije Vladine odluke ministar Romić sastao se u Bjelovaru sa stočarima i proizvođačima mlijeka, kojima je izjavio da će ove godine sektor mljekarstva iz Državnog proračuna dobiti sto milijuna kuna više nego prošle godine. Razgovaralo se o nagomilanim problemima i alarmantnom stanju u sektoru mlijeka i stočarskoj proizvodnji, a poljoprivrednici su upozorili kako hrvatski mljekari svaki dan gube 700 kuna po kravi i kunu po litri mlijeka zbog čega mnogi stočari rasprodaju krave, gase proizvodnju i zatvaraju farme. Samo ove godine, kako je rečeno, hrvatski stočari uzgajaju četiri tisuće krava manje nego prošle godine, a godišnja proizvodnja mlijeka je sa 680 milijuna litara pala na ispod 500 milijuna. Mljekari smatraju da su glavni uzroci tome uvoz mlijeka, niske otkupne cijene i nekorektna trgovačka praksa, pa su od Vlade zatražili hitne kratkoročne mjere koje bi pomogle stabilizaciji tržišta. “Neke korake za ublažavanje teškog stanja smo već poduzeli. Prvi korak je vezan uz poticaje, koji se isplaćuju ovih dana, a više će se raditi i na mjerama za mlade poljoprivrednike. Ono što moramo što prije napraviti je donijeti zakon o nepoštenoj trgovačkoj praski. Upravo je uloga Vlade da uredi sustav i procese koje se odvijaju u ovom sektoru. Zakon će biti pripremljen do ljetne stanke, a onda krenuti u proceduru”, najavio je ministar.

Mjere za revitalizaciju tova junadi

Stočari su izrazili bojazan kako bi se tov junadi, koji je u bjelovarskom kraju bio jedan od značajnijih gospodarskih grana, mogao posve ugasiti pa su predložili 23 mjere za revitalizaciju tog sektora poljoprivredne proizvodnje. “Moramo znati koji su naši ciljevi i koje su naše strateške proizvodnje, a stočarstvo je jedna od strateških proizvodnji u Hrvatskoj pa ćemo ga svakako uvrstiti u strategiju poljoprivredne proizvodnje, koju smo počeli raditi”, rekao je Romić. Ministar je u Novoj Plošćici posjetio poljoprivrednika Mihaela Skendera, koji se bavi tovom junadi i jedan je od rijetkih mladih koji je ostao u svom selu. “Gotovo cijela moja generacija je otišla, mnogi u inozemstvo, a ja sam ostao zbog ljubavi prema selu i poljoprivredi”, objasnio je Mihael. Njegov OPG ostvario je pravo na 163 tisuća kuna iz mjere 4.1.2. Programa ruralnog razvoja za izgradnju skladišnih kapaciteta za stajski gnoj i digestate. Potrošio je, kako kaže, puno vremena, novaca i živaca na papirologiju, ali napor mu se isplatio. “Farma broji sto grla stoke o kojima brinemo supruga, otac, majka i ja. Od tova junadi se može živjeti, ali potrebno je smanjiti uvoz”, smatra Skender.

Propast mljekarstva

Nakon što su prerađivači nedavno smanjili otkupnu cijenu mlijeka za 10 posto, rad, trud, znoj i trošak mljekara u litri sirovog neprerađenog mlijeka sada je prosječno samo dvije, a u najboljem slučaju od 2,27 do 2,30 kuna. S druge strane, pola litre flaširane vode, prirodnog resursa koji je samo natočen u plastičnu bočicu, na policama većine trgovina stoji 4,99 kuna. Prodavačice jednog đakovačkog marketa kažu kako je ta flaširana voda vrlo tražena te da nitko od kupaca ne postavlja pitanje kako je moguće da je pola litre obične vode 2,5 puta skuplje od litre sirovog mlijeka, odnosno da na polici litra prerađenog mlijeka za piće od pet kuna stoji kao i pola litre obične vode. Iz Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) izneseni su poražava- Propast mljekarstva jući podaci o 70 zatvorenih farmi i zaklanih 6000 muznih krava, u samo prva tri mjeseca 2016.g. U odnosu na ukupan broj od 93.000 mliječnih grla u Hrvatskoj, to je čak 7 posto. Nastavi li se tim tempom, u 2016. izgubit ćemo, procjene su, čak 30 posto proizvodnje mlijeka. Mljekarima iz današnje nimalo ružičaste perspektive poput davnog sna zvuči Operativni program iz 2005. i masovno podizanje farmi, a koji se temeljio na cijeni mlijeka od 4 kune. Danas, s prosječnom otkupnom cijenom od dvije do 2,30 kuna dakako da se sustav urušio, a servisiranje podignutih kredita za farme postalo je nemoguće.

Izvor: Glas Slavonije