Proljetna sjetva 2022. bila je glavna tema konferencije za novinare koja je održana sredinom ožujka, u HGK Županijskoj komori Osijek. Na konferenciji su sudjelovali državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a Goran Jukić, direktor prodaje Petrokemije Kutina Damir Leko, izvršni direktor Sektora kooperacije i trgovanja Žito grupe Relja Kovačić i voditelj kooperacije tvrtke Granolio Ivan Pirić.

Zaključeno je kako će se sjetva provesti na razini prošlogodišnje, unatoč poskupljenju ulaznih troškova – sjemena, goriva i posebice mineralnih gnojiva.

Cijene sirovina višestruko su rasle – plin je poskupio više od deset puta, a također posljedično i mineralna gnojiva, sjeme te plavi dizel. Nikad skuplju proljetnu sjetvu pratit će rast cijena hrane. Posljedica je to aktualne covid krize, rata u Ukrajini i inflatornih pritisaka na domaće, ali i na europsko te globalno gospodarstvo, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i dodao da se Hrvatska u dijelu poljoprivrede određuje prema stabilnoj i održivoj proizvodnji.

 class=
Konferencija za medije o proljetnoj sjetvi 2022. godine u ŽK Osijek;
Izvor: HGK.

Tako je prošle jeseni zasijano  6 posto više žitarica, dok je pšenice, kao i ječma u odnosu na 2020. zasijano 10 posto više. Bilo je manje uljane repice, no u Ministarstvu poljoprivrede očekuju kako će se u idućoj sjetvi taj trend zaustaviti. U ovoj se proljetnoj sjetvi očekuje sjetva kukuruza na 300 tisuća hektara, što je otprilike slična površina kao i u 2021. godini, procjenjuje se da će se suncokreta posijati na više od 40 tisuća hektara, soje na više od 80 tisuća hektara, dok će šećerna repa biti na razini od 10 do 11 tisuća hektara.

Samodostatni smo u proizvodnji žitarica i uljarica. Nema mjesta potrebi gomilanja zaliha hrane, zaključio je Majdak.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje