Istarski grad Pazin odavno poznat po vrlo dobro organiziranom i afirmiranom sajmu pčelarstva. Ove godine od 22. do 24. travnja bit će domaćin 1. međunarodnog poljoprivrednog sajma poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. Već je najavljen dolazak stotinjak izlagača. Oni će predstaviti najbolje iz segmenta poljoprivrede Istre, šire regije i Hrvatske.

Novu sajamsku manifestaciju s međunarodnim obilježjem predstavili su direktor sajma AgroTerra Istra, Marko Londero; gradonačelnica Pazina, Suzana Jašić; pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan; predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić i predsjednik Udruge pčelara Lipa iz Pazina, Ranko Anđelini.

Važnost lokalne hrane

-Iznimna nam je čast da smo s ovom idejom potaknuli mnoge subjekte da nam se priključe u namjeri isticanja važnosti poljoprivrednog sektora u Istri. Danas je vrlo važno da naša regija može opskrbiti potrebe za hranom iz vlastitih resursa. Vjerujemo da će sajam posvećen samo tom sektoru poljoprivredi dati pravo mjesto pod reflektorom javnosti koje i zaslužuje. Očekujemo i izlagače izvan Istre i Hrvatske. Tako će već prvu godinu postati sajam koji nema granice, istaknuo je Londero.

Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić kazala je kako nas je pandemija podsjetila koliko je lokalna proizvodnja hrane važna.

Osim razgledavanja, trgovanja, razmjene znanja i iskustva u području poljoprivrede i pčelarstva, u Pazinu će se naći mjesta i za opuštanje i zabavu. Također i za susrete s dragim ljudima. Također najavljujemo tjedan ususret sajmu poljoprivrede. Tad će se u Pazinu održati panel rasprave s poljoprivrednicama i poljoprivrednicima. Grad Pazin bi na taj način dobio iz prve ruke smjernice za razvoj poticajne strategije za poljoprivrednike, naglasila je gradonačelnica Pazina.

 class=

Promocija poljoprivredne proizvodnje

Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan iskazao je punu podršku sajmu. Rekao je da Istarska županija oduvijek potiče organizaciju manifestacija s ciljem promocije poljoprivredne proizvodnje te promocije i dodatnog kanala koji povezuje proizvođače s potrošačima.

Održavanje poljoprivrednog sajma u skladu je sa strategijom razvoja poljoprivrede Istarske županije. Posebice ističemo njegovu važnost u segmentu poticanja mladih ljudi da se usmjere u neki od sektora poljoprivrede. Također da u toj gospodarskoj djelatnosti pronađu svoj put i egzistenciju, istaknuo je pročelnik Pinzan.

Dean Matić, predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije podsjetio je da Komora odavno sajmove ocjenjuje važnim segmentom marketinga i prodajnim kanalom. To potvrđuje brojnim nastupima na sajmovima u zemlji i inozemstvu, ali i organizacijom Obrtničkog sajma Istre i sajma ribarstva „CROFISH“.

Zbog iznimne situacije u organizaciji, ovom se sajmu pridružuje i već tradicionalna manifestacija „16. Dani meda“. Predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin, Ranko Anđelini, izrazio je uvjerenje da će na sajmu pčelarima biti omogućena opskrba kvalitetnom pčelarskom opremom, a potrošačima kvalitetni pčelinji proizvodi.

 class=