Danas poljoprivredni proizvođači nisu samo radnici na zemlji koji proizvode sirovinu. Oni danas moraju biti širokog spektra interesa i znati gotovo sve; od toga kako proizvesti proizvod, kako voditi gospodarstvo pa do toga kako taj isti proizvod plasirati na tržište.

U tzv. ,,marketing mixuʺ poljoprivrednih proizvoda jedno od najznačajnijih mjesta uz cijenu, distribuciju i promociju, ipak drži sam proizvod. Njegova vrhunska kvaliteta mora biti prezentirana potrošaču na najvišoj razini. To uključuje dizajn, marku, ambalažu i označavanje kao i brojne druge segmente. Mi ćemo se ovaj put fokusirati na ambalažu.

Kupca treba privući i vrhunskom ambalažom

U današnje vrijeme u kojem na tržištu postoje velike količine „vrhunskih“ proizvoda, od kojih je velika količina uvoza, glavno je pitanje kako se istaknuti u masi? Pa prvenstveno kvalitetom. No ako netko još nije upoznat s kvalitetom proizvoda najlakše ćete ga privući vrhunskom ambalažom. Dizajn i prepoznatljivost je glavni segment uspješnog marketinga proizvoda i na njemu treba poraditi. Naši proizvođači uglavnom proizvode vrhunske proizvode koji na tržištu uvijek padaju upravo u segmentu prepoznatljivosti.

 class=
Kreativno pakiranje meda u obliku košnice

Treba cijeniti vlastiti trud

Kad dođete na jedan sajam domaćih proizvoda uvjerit ćete se kako je većina proizvoda zapakirana u istu ambalažu; i to kakvu, uglavnom najjeftiniju koja se da nabaviti na tržištu. Uz to niti etiketa na toj općepoznatoj ambalaži nije reprezentativna. Uglavnom su to osnovne informacije o proizvodu printane na kućnom printeru na najjeftinijem papiru. On se u doticaju s vlagom (primjerice u hladnjaku) razmoči i postane nečitljiv. Što to govori o nama kao proizvođačima? To pokazuje koliko zapravo ne cijenimo svoj trud koji smo uložili u proizvodnju.

 class=
Nagrađena ambalaža biodinamičke vinarije Šuran

Kad govorimo primjerice o ekološkoj proizvodnji, onda je krajnje neprihvatljivo plasirati visokovrijedne proizvode u plastičnim vrećicama ili kutijama. Danas na tržištu postoje alternative u vidu papirnatih, kartonskih ili biorazgradivih omota u kojima je lijepo prezentiran proizvod s istaknutim znakom ekološke proizvodnje vrlo privlačan kupcu. Isto tako, u vrijeme kad je plastika i njeni svi oblici od mikro plastike do velikih količina plastičnog otpada, jedan od glavnih problema u svijetu, biorazgradiva ambalaža, ili ona povratna staklena, uvelike doprinose smanjenju tih negativnih utjecaja koji proizlaze iz plastičnog otpada.

 class=
Praktično i atraktivno pakiranje
 class=
Maslinova ulja Chiavalon nagrađena su i za ambalažu

Imajte na umu i sljedeću činjenicu, kućnim budžetom za hranu uglavnom upravljaju žene. One generalno donose odluke o namjenskom trošenju novca za prehranu obitelji. Lijepo dizajnirana ambalaža, privlačnog izgleda s dobro istaknutim informacijama sigurno će bolje proći kod ženskog oka. Ono je sklono ugodnim bojama i dobrom dizajnu.

I naposlijetku, znamo da je svima nama novac jedna od glavnih prepreka u razvoju pojedinih segmenata u našoj proizvodnji. Ali, u današnjim raspisima natječaja uvijek postoji dio koji se može budžetirati i za marketinšku promociju proizvoda, dizajn i ambalažu. Uz već svima poznate mjere ruralnog razvoja većina županija u svojim proračunima za poljoprivredu ima i stavak promocija proizvoda. Potrebno je pozabaviti se finalnim izgledom jer on u konačnici prodaje proizvod, i bez obzira na vrhunsku kvalitetu koja se nalazi u boci, vrećici ili kutiji, onaj tko nije probao treba biti privučen upravo izgledom ambalaže.

Pročitajte još:

Povećanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda

U Japanu tražene hrvatske smokve

Pčele u ličkom kolu

Marijančanka jaja s više omega-3 masnih kiselina

Najbolje lokalno iz Međimurja

Agroturizam s pričom