Danas poljoprivredni proizvođači nisu samo radnici na zemlji koji proizvode sirovinu. Oni danas moraju biti širokog spektra interesa i znati gotovo sve; od toga kako proizvesti proizvod, kako voditi gospodarstvo pa do toga kako taj isti proizvod plasirati na tržište.

U tzv. ,,marketing mixuʺ poljoprivrednih proizvoda jedno od najznačajnijih mjesta uz cijenu, distribuciju i promociju, ipak drži sam proizvod. Njegova vrhunska kvaliteta mora biti prezentirana potrošaču na najvišoj razini. To uključuje dizajn, marku, ambalažu i označavanje kao i brojne druge segmente. Mi ćemo se ovaj put fokusirati na ambalažu.

Kupca treba privući i vrhunskom ambalažom

U današnje vrijeme u kojem na tržištu postoje velike količine „vrhunskih“ proizvoda, od kojih je velika količina uvoza, glavno je pitanje kako se istaknuti u masi? Pa prvenstveno kvalitetom. No ako netko još nije upoznat s kvalitetom proizvoda najlakše ćete ga privući vrhunskom ambalažom. Dizajn i prepoznatljivost je glavni segment uspješnog marketinga proizvoda i na njemu treba poraditi. Naši proizvođači uglavnom proizvode vrhunske proizvode koji na tržištu uvijek padaju upravo u segmentu prepoznatljivosti.

 class=
Kreativno pakiranje meda u obliku košnice

Treba cijeniti vlastiti trud

Kad dođete na jedan sajam domaćih proizvoda uvjerit ćete se kako je većina proizvoda zapakirana u istu ambalažu; i to kakvu, uglavnom najjeftiniju koja se da nabaviti na tržištu. Uz to niti etiketa na toj općepoznatoj ambalaži nije reprezentativna. Uglavnom su to osnovne informacije o proizvodu printane na kućnom printeru na najjeftinijem papiru. On se u doticaju s vlagom (primjerice u hladnjaku) razmoči i postane nečitljiv. Što to govori o nama kao proizvođačima? To pokazuje koliko zapravo ne cijenimo svoj trud koji smo uložili u proizvodnju.

 class=
Nagrađena ambalaža biodinamičke vinarije Šuran

Kad govorimo primjerice o ekološkoj proizvodnji, onda je krajnje neprihvatljivo plasirati visokovrijedne proizvode u plastičnim vrećicama ili kutijama. Danas na tržištu postoje alternative u vidu papirnatih, kartonskih ili biorazgradivih omota u kojima je lijepo prezentiran proizvod s istaknutim znakom ekološke proizvodnje vrlo privlačan kupcu. Isto tako, u vrijeme kad je plastika i njeni svi oblici od mikro plastike do velikih količina plastičnog otpada, jedan od glavnih problema u svijetu, biorazgradiva ambalaža, ili ona povratna staklena, uvelike doprinose smanjenju tih negativnih utjecaja koji proizlaze iz plastičnog otpada.

 class=
Praktično i atraktivno pakiranje
 class=
Maslinova ulja Chiavalon nagrađena su i za ambalažu

Imajte na umu i sljedeću činjenicu, kućnim budžetom za hranu uglavnom upravljaju žene. One generalno donose odluke o namjenskom trošenju novca za prehranu obitelji. Lijepo dizajnirana ambalaža, privlačnog izgleda s dobro istaknutim informacijama sigurno će bolje proći kod ženskog oka. Ono je sklono ugodnim bojama i dobrom dizajnu.

I naposlijetku, znamo da je svima nama novac jedna od glavnih prepreka u razvoju pojedinih segmenata u našoj proizvodnji. Ali, u današnjim raspisima natječaja uvijek postoji dio koji se može budžetirati i za marketinšku promociju proizvoda, dizajn i ambalažu. Uz već svima poznate mjere ruralnog razvoja većina županija u svojim proračunima za poljoprivredu ima i stavak promocija proizvoda. Potrebno je pozabaviti se finalnim izgledom jer on u konačnici prodaje proizvod, i bez obzira na vrhunsku kvalitetu koja se nalazi u boci, vrećici ili kutiji, onaj tko nije probao treba biti privučen upravo izgledom ambalaže.

Pročitajte još:

Povećanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda

U Japanu tražene hrvatske smokve

Pčele u ličkom kolu

Marijančanka jaja s više omega-3 masnih kiselina

Najbolje lokalno iz Međimurja

Agroturizam s pričom

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje