Projekt Agroturizam s pričom pokrenut je na području Varaždinske županije gdje je turizam iskorišten kao dodana vrijednost za više od 8.000 OPG-ova.

U županiji su prepoznali da gosti danas traže bliža odredišta, lokalne posebnosti, očuvani i raznolik krajolik, drugačiji doživljaj i vlastito iskustvo. U suradnji s LAG-om Sjeverozapad pronašli su izvor financiranja razvoja nepoljoprivrednih djelatnosti na ruralnom području. Kroz tip operacije 6.2.1. (korisnici mogu ostvariti bespovratnu potporu do 50.000 eura) te kroz tip operacije 6.4.1. (maksimalni iznos potpore 200.000 eura).

Tip operacije 6.2.1. odnosi se na ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja svoju osnovnu djelatnost žele proširiti i na turističku ponudu. 6.4.1. odnosi na OPG-e koji već imaju neki oblik turističke ponude i žele je dodatno razviti ili unaprijediti. U Varaždinskoj županiji je prije četiri godine bilo samo 16 objekata. Danas projekt broji 56 objekata s više od 330 ležajeva.  

Primjerice, poljoprivredno imanje Majerling nalazi se uz glavnu cestu koja vodi od Varaždina prema slovenskoj granici, u mjestu Majerje i svega 8 km daleko od Varaždina. Osnovna aktivnost je uzgoj i trening konja (20), organizacija turnira i terenskog jahanja. Na imanju se nalazi restoran koji može primiti ljeti 120 osoba. U hladnijim mjesecima može primiti i do 80 osoba. Na imanju je ponuđen smještaj na 8 ležajeva, u tradicijski ugodno opremljenim sobama. Tu su dnevni programi domaćih jela, specijaliteti “Kaj su jela negda gospoda vlastela”, terensko jahanje, smještaj…

 class=
Soba u ponudi na imanju Majerling

Vrijednost proizvoda se može povećati i uvođenjem usluge. Tako je u vrijeme pandemije masovno krenuo trend dostave poljoprivrednih proizvoda i prerađevina na prag potrošača. S obzirom na ubrzani način života, ovakva usluga omogućuje zaposlenim potrošačima izravan kontakt sa poljoprivrednikom i nabavljanje svježih lokalno proizvedenih proizvoda izvrsne kvalitete.

Naravno da postoje i brojni drugi načini za dodavanje vrijednosti svojim proizvodima. Međutim, treba zapamtiti da dodana vrijednost nije trajna već se treba održavati, po potrebi mijenjati i prilagođavati promjenama (na tržištu, u državi, u regiji, u ponašanju potrošača, u zakonskoj regulativi, u području očuvanja okoliša i održivosti).

Pročitajte još:

Povećanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda

U Japanu tražene hrvatske smokve

Pčele u ličkom kolu

Marijančanka jaja s više omega-3 masnih kiselina

Najbolje lokalno iz Međimurja

Izgled ambalaže poljoprivrednih proizvoda itekako je bitan!

Prethodni članakNajbolje lokalno iz Međimurja
Sljedeći članakIzgled ambalaže poljoprivrednih proizvoda itekako je bitan!
doc. dr. sc. Branka Šakić Bobić
Branka Šakić Bobić radi kao viši asistent na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo. Branka Šakić Bobić je rođena 26. svibnja 1978. u Zagrebu. Osnovnu školu završila je u Zagrebu (1992.), kao i opću gimnaziju (1996.). Na Sveučilištu u Zagrebu akademske godine 1996./97. upisuje na Agronomskom fakultetu studij Bilinogojstva, smjer Agroekonomika na kojem je diplomirala 2004. godine. Po završetku studija zapošljava se kao asistent u Zavodu za upravu poljoprivrednog gospodarstva (sada Zavod za menadžment i ruralno poduzetništvo). MBA specijalistički poslijediplomski studij Poslovno upravljanje u agrobiznisu završava 2007. godine. Akademski stupanj doktorice znanosti stječe 19. ožujka 2013. obranom doktorske disertacije pod naslovom „Model poslovnog odlučivanja u sustavu proizvodnje krava-tele prema troškovnoj analizi”. Suradnica je u nastavi na dva modula na preddiplomskim i četiri modula na diplomskim studijima na Sveučilištu u Zagrebu Agronomski fakultet. Pristupnica se znanstveno usavršavala u inozemstvu: na Hohenheim University u Njemačkoj, Agricultural University of Wroclaw u Poljskoj, Montana State University u SAD i na Wageningen UR Centre for Development Innovation, Nizozemska. Stručno se usavršavala na radionicama i seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu (16th Pacioli workshop u Zagrebu, MACE workshop u Sofiji u Bugarskoj, Interactive Strategic Management radionica u Križevcima, više radionica i seminara u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu). Članica je Hrvatskog agroekonomskog društva.