Međimurski poljoprivrednici su u Čakovcu otvorili svoj maloprodajni dućan Međimurski štacun. Prvi je to dućan poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj opskrbljen proizvodima koje su domaći poljoprivrednici isključivo sami proizveli i preradili.

Međimurski štacun pokrenut je u okviru europskog projekta AgriShort (Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju). Kratki opskrbni lanac „Najbolje lokalno“ je model suradnje poljoprivrednika prema načelima kratkog opskrbnog lanca. Udruženje se sastoji od 25 i više proizvođača s više od 200 različitih proizvoda, uključujući svježe voće i povrće, povrtne, voćne i mesne prerađevine, ulja, brašna, itd. Danas Međimurskim štacunom upravlja zadruga poljoprivrednih proizvođača u suradnji s članovima udruge Najbolje ‘z Međimurja. Surađuju s više od 50 kooperanata, od kojih su velika većina mali OPG-ovi, a u ponudi imaju ukupno 450 artikala. Planiraju u prostoru pored Štacuna napraviti sušaru u kojoj će proizvoditi biljne preparate za zaštitu i prihranu bilja, ali i sušiti voće, povrće i aromatično bilje. Bit će to prva uslužna sušara u Međimurju.

 class=
Svaki dan samo domaće

Pročitajte još:

Povećanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda

U Japanu tražene hrvatske smokve

Pčele u ličkom kolu

Marijančanka jaja s više omega-3 masnih kiselina

Agroturizam s pričom

Izgled ambalaže poljoprivrednih proizvoda itekako je bitan!

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMarijančanka jaja s više omega-3 masnih kiselina
Sljedeći članakAgroturizam s pričom
doc. dr. sc. Branka Šakić Bobić
Branka Šakić Bobić radi kao viši asistent na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo. Branka Šakić Bobić je rođena 26. svibnja 1978. u Zagrebu. Osnovnu školu završila je u Zagrebu (1992.), kao i opću gimnaziju (1996.). Na Sveučilištu u Zagrebu akademske godine 1996./97. upisuje na Agronomskom fakultetu studij Bilinogojstva, smjer Agroekonomika na kojem je diplomirala 2004. godine. Po završetku studija zapošljava se kao asistent u Zavodu za upravu poljoprivrednog gospodarstva (sada Zavod za menadžment i ruralno poduzetništvo). MBA specijalistički poslijediplomski studij Poslovno upravljanje u agrobiznisu završava 2007. godine. Akademski stupanj doktorice znanosti stječe 19. ožujka 2013. obranom doktorske disertacije pod naslovom „Model poslovnog odlučivanja u sustavu proizvodnje krava-tele prema troškovnoj analizi”. Suradnica je u nastavi na dva modula na preddiplomskim i četiri modula na diplomskim studijima na Sveučilištu u Zagrebu Agronomski fakultet. Pristupnica se znanstveno usavršavala u inozemstvu: na Hohenheim University u Njemačkoj, Agricultural University of Wroclaw u Poljskoj, Montana State University u SAD i na Wageningen UR Centre for Development Innovation, Nizozemska. Stručno se usavršavala na radionicama i seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu (16th Pacioli workshop u Zagrebu, MACE workshop u Sofiji u Bugarskoj, Interactive Strategic Management radionica u Križevcima, više radionica i seminara u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu). Članica je Hrvatskog agroekonomskog društva.