Međimurski poljoprivrednici su u Čakovcu otvorili svoj maloprodajni dućan Međimurski štacun. Prvi je to dućan poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj opskrbljen proizvodima koje su domaći poljoprivrednici isključivo sami proizveli i preradili.

Međimurski štacun pokrenut je u okviru europskog projekta AgriShort (Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju). Kratki opskrbni lanac „Najbolje lokalno“ je model suradnje poljoprivrednika prema načelima kratkog opskrbnog lanca. Udruženje se sastoji od 25 i više proizvođača s više od 200 različitih proizvoda, uključujući svježe voće i povrće, povrtne, voćne i mesne prerađevine, ulja, brašna, itd. Danas Međimurskim štacunom upravlja zadruga poljoprivrednih proizvođača u suradnji s članovima udruge Najbolje ‘z Međimurja. Surađuju s više od 50 kooperanata, od kojih su velika većina mali OPG-ovi, a u ponudi imaju ukupno 450 artikala. Planiraju u prostoru pored Štacuna napraviti sušaru u kojoj će proizvoditi biljne preparate za zaštitu i prihranu bilja, ali i sušiti voće, povrće i aromatično bilje. Bit će to prva uslužna sušara u Međimurju.

 class=
Svaki dan samo domaće

Pročitajte još:

Povećanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda

U Japanu tražene hrvatske smokve

Pčele u ličkom kolu

Marijančanka jaja s više omega-3 masnih kiselina

Agroturizam s pričom

Izgled ambalaže poljoprivrednih proizvoda itekako je bitan!

Prethodni članakMarijančanka jaja s više omega-3 masnih kiselina
Sljedeći članakAgroturizam s pričom
doc. dr. sc. Branka Šakić Bobić
Branka Šakić Bobić radi kao viši asistent na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo. Branka Šakić Bobić je rođena 26. svibnja 1978. u Zagrebu. Osnovnu školu završila je u Zagrebu (1992.), kao i opću gimnaziju (1996.). Na Sveučilištu u Zagrebu akademske godine 1996./97. upisuje na Agronomskom fakultetu studij Bilinogojstva, smjer Agroekonomika na kojem je diplomirala 2004. godine. Po završetku studija zapošljava se kao asistent u Zavodu za upravu poljoprivrednog gospodarstva (sada Zavod za menadžment i ruralno poduzetništvo). MBA specijalistički poslijediplomski studij Poslovno upravljanje u agrobiznisu završava 2007. godine. Akademski stupanj doktorice znanosti stječe 19. ožujka 2013. obranom doktorske disertacije pod naslovom „Model poslovnog odlučivanja u sustavu proizvodnje krava-tele prema troškovnoj analizi”. Suradnica je u nastavi na dva modula na preddiplomskim i četiri modula na diplomskim studijima na Sveučilištu u Zagrebu Agronomski fakultet. Pristupnica se znanstveno usavršavala u inozemstvu: na Hohenheim University u Njemačkoj, Agricultural University of Wroclaw u Poljskoj, Montana State University u SAD i na Wageningen UR Centre for Development Innovation, Nizozemska. Stručno se usavršavala na radionicama i seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu (16th Pacioli workshop u Zagrebu, MACE workshop u Sofiji u Bugarskoj, Interactive Strategic Management radionica u Križevcima, više radionica i seminara u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu). Članica je Hrvatskog agroekonomskog društva.