U posljednjim godinama sve više raste interes posjetitelja za kupnjom autohtonih, lokalnih suvenira tipičnih za destinaciju koju posjećuju. Lokalni poljoprivredni proizvodi mogu vrlo jednostavno postati kategorija Prehrambenih proizvoda – suvenira. Ovdje ulaze gotovo svi tipovi proizvoda pogodni za ljudsku konzumaciju, a čija je sirovina poljoprivrednog podrijetla. Obično se od takvih proizvoda zahtijeva da budu lokalnog podrijetla te da svojim okusom i mirisom podsjećaju kupce na destinaciju u kojoj su ih kupili.

Prepoznatljiv suvenir u središnjoj i nizinskoj Hrvatskoj je licitarsko srce. Licitar je šareno ukrašeni kolač od medenoga tijesta. Njegova se tajna izrade od tijesta i voska od davnine čuva u krugu obiteljskog obrta medičara koji se bave izradom medenjaka, svijeća, voštanih zavjetnih darova te pripravom pića – gvirca i medice. Ti se proizvodi od samih početaka obrta prodaju na sajmovima i proštenjima vezanim uz crkvene svetkovine, a zahvaljujući licitarima, medičarski štandovi tim mjestima daju slikovitost i naročit ugođaj. Iako je u cijelosti spravljen od jestivih sastojaka, licitar ponajprije donosi radost očima i duši. Tradicionalno je žarko crvene boje, a proizvodi se u različitim oblicima i veličinama. Sitni su licitari (srca, trešnje, bebe, ptičice, gljive, potkove, vjenčići, konjići), omiljen ukras božićnih jelki hrvatskih domova, a oni veći, namijenjeni su darivanju bližnjih povodom posebnih prigoda. Običaj darivanja licitarskog srca, kojim mladić djevojci iskazuje svoju privrženost i ljubav, duboko je ukorijenjen u hrvatskoj tradicijskoj kulturi.

Općenito govoreći s obzirom na svoju funkciju suveniri se mogu podijeliti u nekoliko kategorija:

1. Prehrambeni proizvodi

(med, ulja, alkohol, voće, povrće, marmelade i džemovi, delikatese).

2. Proizvodi koji imaju posebnu funkciju u određenom društvu

(proizvodi od keramike, pribor za jelo, zidne pločice…).

3. Proizvodi s naznačenim imenom destinacije, s oznakom Proizvedeno u …(platnene vrećice, magneti, kuhinjske krpe i pregače, šalice, čaše).

Svakako, za suvenire se trebaju namijeniti samo visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi koji će kupcima dugo ostati u dobrom sjećanju.

Veličina pakiranja je iznimno bitna

Dio poljoprivrednih proizvođača odlučuje se da cijelu proizvodnju ili jedan njezin dio prilagode zahtjevima prehrambenih proizvoda kao suvenira. Kako bi se ponuda proizvoda čim bolje prilagodila potrebama kupaca, bitno je voditi računa o vanjskim obilježjima proizvoda, kao što su materijali za konfekcioniranje, naziv i tekstualne poruke na ambalaži, veličina i oblik pakiranja, i unutarnjim svojstvima proizvoda u koje spadaju okus, miris, boja i drugi elementi koji upućuju na njihovu visoku kvalitetu. Jedno od najznačajnijih vanjskih atributa je veličina pakiranja. Posjetitelji u hrvatske destinacije najčešće dolaze osobnim automobilima, ali isto tako i autobusima, avionom, vlakom ili drugim načinima prijevoza.

Učestali problem turistrima je ograničenost prtljažnog prostora pa je preporučljivo dio asortimana suvenira veličinom pakiranja prilagoditi ovoj potrebi. Osim veličine pakiranja važno je i da proizvodi budu kvalitetno zapakirani kako ne bi došlo do njihovog rasipanja ili oštećenja tijekom transporta. Uslijed sve veće osjetljivosti kupaca prema ekologiji i održivom gospodarenju, poželjno je da se u pakiranju suvenira što više koriste prirodni materijali.

Čest je primjer prehrambenih suvenira na kojim se označuje ime destinacije u kojoj su proizvedeni sa simboličnom fotografijom i/ili natpisom. Tako je moguće pronaći npr: suvenir pakiranje meda s natpisom „Pozdrav iz Istre“.

Ciljano tržište za prehrambene suvenire su strani ili domaći posjetitelji u destinaciji. Preporučljivo je da proizvođači kombiniraju više načina promocije i prodaje vlastitih suvenira. Na prvom je mjestu izravna prodaja koja se može obaviti na kućnom pragu poljoprivrednog gospodarstva, na sajmovima i manifestacijama kao i na štandovima uz prometnice. Preporučuje se i njihov plasman putem specijaliziranih prodavaonica kao što su suvenirnice, vinoteke, oleoteke, trgovine delikatesama i sl.

U nastavku predstavljamo nekoliko primjera dobre prakse poljoprivrednika iz Istre koji plasman dijela svojih poljoprivrednih proizvoda vrše putem suvenira.

Autentično maslinovo ulje

Tradicija bavljenja poljoprivredom u obitelji Bartolić vrlo je duga, više od 100 godina. Nositelj Silvano Bartolić nasljeđuje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo 2003. g. Gospodarstvo obrađuje na nešto više od 6 ha zemlje, od čega 3 ha maslinika i 3 ha oranica na kojima se vrši proizvodnja povrća, a tu je još i 500 m2 plasteničkog prostora te mali grijani rasadnik.

Od poljoprivrednih proizvoda gospodarstvo nudi visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je uvršteno u poznati Vodič maslinova ulja „Flos olei“ u kojem se nalazi 500 najboljih maslinovih ulja na svijetu.

 class=
Raznovrsni proizvodi OPG-a Bartolić

Maslinovo ulje pakira se u boce obujma 1, 0,75 i 0,50 litara. Dio maslinova ulja puni se u dekorativne boce obujma 0,25 i 0,10 litara koje se pakiraju u kartonsku ambalažu i prodaju kao suveniri posjetiteljima. Na gospodarstvu se proizvode istarske autohtone sorte maslina buža i istarska bjelica čime takvi suveniri dobivaju na autentičnosti jer sadrže izvornost i tradiciju lokalnog uzgoja maslina. Kako bi se maslinovo ulje razlikovalo u odnosu na konkurenciju, na gospodarstvu se proizvode i aromatizirana maslinova ulja s tartufom, češnjakom, ružmarinom i pikantna s čili paprikom. Proizvodi se pakiraju u suvenir kartonsku ambalažu u obliku tris konfekcioniranog pakiranja koje posjetitelji rado kupuju.

Prodaja proizvoda s gospodarstva obavlja se na porečkoj gradskoj tržnici i na manifestacijama koje organizira Udruga poljoprivrednih proizvođača „Istarska web tržnica“. Promotivne aktivnosti obavljaju se putem društvenih mreža, najviše Facebook-a i drugih medija.

Nositelja gospodarstva posebno veseli kada se kupci ponovno vraćaju i preporučuju proizvode poznanicima, što smatra najboljim oblikom promocije. Inovativna ideja koja se od ove godine primjenjuje na gospodarstvu je mogućnost kartičnog plaćanja putem POS uređaja što je vrlo praktično, naročito stranim posjetiteljima i u okolnostima COVID-19 epidemije kad se potiče ovakav oblik plaćanja.

Med(i)teran

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kovač osnovano je 2009. g. u mjestu Radoši nedaleko Poreča. Osnovna djelatnost gospodarstva je pčelarstvo, a trenutačno pčelare na 50 košnica iz kojih izvrcaju 1,5 tona meda, naravno taj broj varira ovisno o godini. Uz pčelarstvo, gospodarstvo se još bavi kozarstvom i peradarstvom, a bave se i turizmom na gospodarstvu te su osnovali izletište, a registrirali su i prvu Paleo farmu u Istri.

Poljoprivredna proizvodnja se odvija na površini od 2 ha na kojoj se proizvodi stočna hrana i uzgoja aromatično bilje, dok je dio namijenjen za sjetvu medonosnog bilja. Osim primarne poljoprivredne proizvodnje, na gospodarstvu postoje objekti namijenjeni punjenju i pakiranju meda i proizvoda na bazi meda te prostorija za degustaciju i prodaju proizvoda na kućnom pragu. Osnovni proizvodi na gospodarstvu su med i kremasti med s dodatkom sušenog mediteranskog bilja.

 class=
Proizvodi OPG-a Kovač

Osmišljeni su suveniri „Honey bar“ – medni bar koji sadrži 3 vrste vlastitog meda po 70 g pakiranje i „Med(i)teran“ koji predstavlja spoj meda i vina autohtone sorte teran. Sve je primjereno upakirano u prikladnu ambalažu. Od ostalih suvenira postoje Medovi hrvatskog Jadrana gdje se nalaze dva istarska meda kao suvenir pakiranje iz Poreča („Honey kissed by Adriatic sea“). Treća je vrsta suvenira bazirana na tradiciji istarskog kraja. Na starim tavelicama, kojima se nekada u Istri pokrivao krov, oslikavaju se motivi koji prezentiraju ovaj kraj: nošnje, stare istarske kuće, crkve, baladuri, kažuni i sve što je vezano za život i tradiciju ovih krajeva, što se otelo zaboravu.

Svi proizvodi kao i suveniri prodaju se turističkim skupinama, na kućnom pragu, prigodnim manifestacijama u gradu i nekim specijaliziranim trgovinama. Kupci prepoznaju kvalitetu proizvoda s gospodarstva i uvijek se vraćaju. Prema strukturi kupaca riječ je uglavnom o stranim turistima (70 %).

U budućnosti se plasman suvenira planira proširiti i na zračne luke i marine. Također, planiraju u prikladnoj vrećici pakirati sjeme za sadnju medonosnog bilja koje će pokloniti svakome svom kupcu suvenira.

Prirodne kreme od konoplje

Mlado obiteljsko gospodarstvo Prenc osnovano je 2011. g., a čine ga nositelj Nikola i supruga Sandra. Priliko otvaranja poljoprivrednog gospodarstva ovo dvoje mladih vodilo se idejom da proizvedu nešto vlastito od polja do stola tj. krajnjeg potrošaču uz obostrano zadovoljstvo. Obrađuju ukupno 9 ha poljoprivrednih površina na kojima se uzgaja češnjak i industrijska konoplja.

 class=
Prirodna krema od konoplje OPG-a Prenc

Glavna im je sirovina biljka konoplje od koje proizvode razne proizvode: ulje, brašno, oljuštene i neoljuštene sjemenke, čaj, šampon, sapun, cannabello (balzam za usne), kremice, masažno ulje i ulje protiv komaraca. Konoplja je specifičan proizvod i izaziva posebnu zainteresiranost posjetitelja s obzirom na svoje blagotvorno djelovanje na ljudski organizam. Prilikom kupnje proizvoda poput suvenira od konoplje, kupci biraju manja pakiranja i često preferiraju proizvode zapakirane u dekorativnoj ambalaži koje koriste kao poklon rodbini i prijateljima po povratku s putovanja.

Plasman proizvoda najviše se odvija na tržnicama na malo, štandovima i kućnom pragu. Kupci su turisti i lokalno stanovništvo. Od promotivnih kanala najviše se koristi Facebook i naravno marketing ,,od usta do usta” zadovoljnih kupaca. U budućnosti ne planiraju širenje asortimana proizvoda, već održati kvalitetu postojećih proizvoda. U cilju unapređenja prodaje planiran je veći angažman u smjeru on-line prodaje i promidžbe.